Podmlađivanje voćaka – važna mera prilikom rezidbe

0
299
Agrosaveti proizvodnja jabuke i zove 04

Podmlađivanje voćaka je važna pomotehnička mera i sprovodi se kod starijih stabala, ukoliko se desio jak grad i prilikom prekalemljavanja. Obično se vrši u vreme rezidbe voćaka. Šta se postiže podmlađivanjem voćaka, koju vrstu podmlađivanja primeniti i kako se izvodi, savete daje Mimica Kostić-Đorđević iz Poljoprivredne savetodavnce stručne službe.

Spyrale Adama 1120x1080

Kada su starija stabla pri kraju rodnosti, često dolazi do slabljenja vegetativne moći, ogoljavanja grana, te masovne pojave vodopija. Kako bi se obnovila vegetativna masa, rodna površina i produžio vek voćki, potrebno je obaviti podmlađivanje.

Na okućniama i baštama mahom se nalaze stara stabla, pretežno autohnotih sorti šljiva, krušaka i jabuka sa osušenim i polomljenim granama, sa dosta vodopija u unutrašnjosti krune. U narednom periodu takva stabla bi trebalo podmladiti.

Podmlađivanjem voćki se aktiviraju adventivni i spavajući pupoljci, a usled naglog dolaska sokova. Obično se radi u vreme rezidbe voća i najčešće se izvodi na kruškama i jabukama, dok se nešto ređe radi kod šljive, trešnje i višnje. Najbolje rezultate daje kod voćki na sejancu i bujnim podlogama.

PROČITAJTE I...  Teška godina za proizvodnju jabuke

Može da se izvede potpuno ili delimično (postepeno) podmlađivanje voćki.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Potpuno podmlađivanje zapravo podrazumeva da se voćka podmladi u jednoj godini, ali se ovaj način ređe sprovodi zato što voćke teže podnose i dolazi do slabijeg obnavljanja krune. Zbog toga se preporučuje postepeno podmlađivanje.

Postepeno podmlađivanje voćki

Kada se podmlađivanje raspodeli na period od 2-3 godine onda to zovemo postepeno podmlađivanje. Izvodi se tako što se svake godine podmlađuje oko 35% grana u kruni.

U prvoj godini se izbacuju sve suve i polomljene grane, kao i grane koje zasenjuju krunu i koje smetaju drugim voćkama. U drugoj godini se skraćuju skeletne grane na trogodišnju i stariju zonu porasta, na bočne grane ili grančice koje se ostavljaju sa ciljem da se reguliše pristizanje hrane u blizini mesta preseka.

Kada se prekraćuju deblje grane, treba voditi računa da ne dođe do njihovog cepanja. Rane je potrebno zagladiti oštrim nođem, dezinfikovati i premezati kalem voskom.

U godinama podmlađivanja, kao i naredne dve do tri godine treba odstranjivati vodopije i voditi računa da se oblik krune pravillno formira.

PROČITAJTE I...  Borovnica u saksiji: Kako smanjiti troškove, a da prinos i prirast ostanu isti

Kada se radi podmlađivanje, potrebno je da se sprovode i druge agrotehničke mere, kao što su pobošljanje ishrane, obrada zemljišta, zaštita od bolesti i štetočina, kao i navodnjavanje.

Važno je znati da podmlađivnaje starijih voćki obavezno treba da prati i obilno đubrenje azotnim đubrivima.

 

Prethodni tekstOd zadruge do savremene mehanizacije
Sledeći tekstRatari, proizvođači semenske pšenice u velikom problemu i traže zaštitu države

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime