Hrana iz bašte tokom cele zime – Da li znate šta je BROSKVA?

0
2492
broskva podzemna keleraba
Foto: WIkimedia.org / Autor: By Picasa user Seedambassadors - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9884525

Za kelerabu svi znaju, ali da li znate da postoji keleraba čiji plod raste u zemlji, a zove se broskva? Vrlo je ukusno povrće, a jako dobro podnosi zimu i može da se ostavi u zemlji i vadi po potrebi cele zime.

Spyrale Adama 1120x1080

Broskva (Brassica oleracea var. Rapifera) ili podzemna keleraba se gaji zbog korena, koje je zapravo zadebljalo stablo u obliku okrugle repe. Priprema se isto kao i keleraba, a sama biljka nije zahtevna za uzgoj.

Gajenje broskve

Broskva je dvogodišnja kupusnjača, koja prve godine razvija lisnu masu i zadebljali koren, a druge godine cveta i donosi seme. Broskva voli vlažniju i hladniju klimu, plodno i vlažno zemljište. Ne voli vrućinu i ne podnosi sušu, a može da izdrži do -10 stepeni Celzijusovih bez oštećenja.

LIBRETO 1120x180

Zemlju je neophodno duboko obraditi i nađubriti stajnjakom (oko 5 kg po kvadratu ili 500 kg po aru). Umesto stajnjaka može dase koristi NPK đubrivo 2:1:3. Seme može da se seje direktno u zemlju ili da se uzgaja iz rasada.

Rasad niče za 5-6 dana od setve semena. Seje se u aprilu-maju, a presađuje u junu. Prilikom presađivanja rasada, pre nego što se posadi na stalno mesto, treba da se skrate vrhovi listova i vrh korena. Sadi se na rastojanju 35 x 30 cm, što je oko 9-10 strukova po kvadratnom metru.

PROČITAJTE I...  Keleraba: Izuzetno zdravo povrće, ovako se gaji

Što se tiče održavanja, broskva nije konkurentna sa korovima, te je potrebno često da se plevi i okopava. Napredak broskve je lako pratiti, jer se polovina korena vidi iznad površine zemlje, a zato je važno da se zemlja nagrće. Na ovaj način se poboljšava kvalitet korena, jer deo korena koji je iznad zemlje može da odrveni. Takođe, treba obratiti pažnju na insekte kao što je buvač.

Postoji više sorti broskve, koje se razlikuju po boji, ukusu, obliku i krupnoći, ali se uglavnom deli na okruglu-manju i duguljastu-veću.

broskva
Foto: Wikimedia.org / Autor: By pin add – Swede (The Vegetable), CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5077916

Za konzumaciju se koristi kada je mlada, a ako ostari, onda se daje stoci. Lisna masa se takođe koristi za ishranu stoke.  Daje odlične prinose. Na primer, sa žutim korenom može da bude teška i 5-6 kg.

Kako dobro podnosi zimu, može da ostane u zemlji tokom cele zime i da se vadi po potrebi. Obično se zemlja malčira slamom, kako bi broskva mogla da se vadi iz zemlje kada blago smrzne. Mora da se potroši tokom zime, jer na proleće odlazi u cvet.

PROČITAJTE I...  Bašta u MAJU: Šta se radi, a šta sadi?

Koristi se za spravljanje salata, čorbi i variva, a bogata je vitamino C, kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem i manganom.

Prethodni tekstHerbicid glifosat će se koristiti još 10 godina u EU, ali uz nove uslove
Sledeći tekstPoljoprivrednici i dalje na ulicama, pojačava se protest

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime