Saveti za početnike: Kada je pravo vreme za vađenje crnog luka

0
447
Agrosaveti - Budućnost proizvodnje crnog luka 01

Crni luk se kao hrana upotrebljava više od 4,000 godina, ali zbog promene vremenskih uslova i klime često se postavlja pitanje kada je pravo vreme da se izvadi iz zemlje.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Crni luk je popularno sezonsko povrće koje se najčešće uzgaja iz arpadžika, a ređe iz semena. Iako je reč o usevu koji se lako gaji, vreme berbe postaje sporno. Ukoliko se izvadi baš kada treba može da nam obezbedi hranu tokom jeseni i zime. Ako se izvadi iz zemlje ranije, brže će da truli.

Uspeh u uzgoju crnog luka zavisi od pravilne sadnje i nege tokom vegetacije.Po pravilu, luk se sadi čim parcela može da se obrađuje. Bogato tlo, postojana vlaga i hladne temperature pomažu razvoju lukovice. Najbolje je napraviti mala brdašca za luk koji će se koristiti kao mladi, ali ne i za one kod kojih će se koristiti razvijene i zrele lukovice. Postavlja se pitanje kada je pravo vreme za vađenje luka iz zemlje za najbolji ukus.

ExelGrow Adama 1120x180

Vađenje zrelog crnog luka

Crni luk sazreva krajem jula do polovine avgusta, međutim, nekada se dešava da vađenje počne i ranije. Zato je važno pratiti njegovo stanje. Fiziološka zrelost (obrazovana klica i zatvoreni sočni list) nastupa pre potpunog sušenja zelenih listova, međutim i dalje se nastavlja povećanje mase lukovica prelaskom hranljivih materija u otvorene sočne listove lukovice. Zbog kvaliteta lukovice bitne za čuvanje i činjenice da se povećanje mase nastavlja i posle vađenja lukovice, sa vađenjem se počinje kada 50% biljaka polegne.

PROČITAJTE I...  Teška godina za proizvodnju LUKA i PAPRIKE u Gospođincima

Pored toga što je važno znati kada izvaditi luk iz zemlje, važno je znati i kako ga treba vaditi, jer ne želite da oštetite lukovice. Vađenja luka iz zemlje treba obaviti rano ujutro, kada napolju nije prevruće. Pažljivo izvucite luk iz zemlje tako da ne prelomite listove. Ako zemlja nije rastresita i ne možete da ga izvadite izvlačenjem, koristite ručni alat poput motike. Nakon što izvadite luk, lagano ga protresite kako bi višak zemlje spao sa korenčica.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Čuvanje luka

Jako je bitno da se luk dosuši, a pre nego što se smesti u prostor za čuvanje. Da biste luk osušili, rasporedite ga na čistu i suvu površinu na dobro provetrenom mestu. Luku je potrebno najmanje dve do tri nedelje sušenja ili dok se vrhovi vrata potpuno ne osuše i spoljni omotač ne postane blago hrskav.

Nakon završetka sušenja potrebno je odrezati vrhove oko 2,5 cm iznad glavice. Luk se čuva u žičanoj košari, gajbi ili najlonskom džaku na mestu gde je temperatura između 0-4 stepena Celzijusova. Nivo vlage bi trebalo da bude između 65-70 procenata. Ukoliko je prostor previše vlažan, može doći do truljenja. Većina sorti luka može da se čuva do tri meseca, ako se pravilno dosuši i skladišti.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Izvor: Gardening know how

Prethodni tekstRod pšenice manji za oko 30 posto od očekivanog, a šta je sa zaradom ratara?
Sledeći tekstMisterija srpske maline – Zašto su otkupne cene različite u ariljskom i šabačkom kraju?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime