Uzgoj paprike – Ovo morate znati

0
1100
Agrosaveti - paprika - 02

Proizvodnja rasada  je najvažniji period u proizvodnji paprike. Naravno, osim na ovu fazu, treba obratiti pažnju na ostale faze razvoja biljaka, kao i na berbu.

Adama Maganic 1120x180

Proizvodnja rasada paprike prolazi etape organogeneze, tako da ne sme da doživljava stres. U zavisnosi od namene i vremena proizvodnje, rasad paprike može da se proizvodi u kockama, tj. saksijama i kontejnerima različite veličine.

Osnovno pravilo koje pri tom treba da bude ispoštovano je da se što više ide u hladni period godine i kocka za proizvodnju rasada treba da bude što veća. Razlog za to je temperatura supstrata. Kada se paprika rasadi, kontejnerske žilice koje su sa strane kocke budu izložene nižoj temperaturi i tako propadaju.

MPS baneri II

Ipak, unutar kocke postoje nove žile, koje se regenerišu i paprika preživljava. U slučaju kada se paprika sadi u toplo zemljište, ova pojava izostaje, pa je moguće proizvoditi i kao kontejnerski rasad.

Kod proizvodnje rasada jako je bitna kvalitetna setva. Zbog toga se ona obavlja ručno. Semenu je potrebno 6-8 dana za nicanje, pri temperaturi od 25-26 C. Klijanje i nicanje treba dobro pratiti da ne bi došlo do izduživanja biljaka. Ako su se biljke izdužile, kasnije se postavljaju bočni graničnici koji ne dozvoljavaju lomljenje grana sa plodovima. Za više detalja sugerišemo da pročitate članak Proizvodnja rasada paprike – osnove.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Nega i zaštita

Postoji mnogo načina i verzija orezivanja stabla. Oni svi direktno zavise od vremena proizvodnje i namene ploda. Kada je reč o zaštiti od korova, bolesti i štetočina, paprika je kultura koja ima sočan plod mek list i stablo. S obzirom na dužinu vegetacije, napada je veliki broj bolesti i štetočina. Zaštita od korova se ne obavlja u plastenicima, tj. o manjim površinama gde se kontrola može obaviti i ručno tj. okopavanjem. Od štetočina u paprici se najčešće javljaju, biljne vaši, breskvina lisna vaš, bela leptirasta vaš, trips, pamukova sovica, kukuruzni palmenac, Cikade, i Gundelj.

PROČITAJTE I...  Đubrenje povrća u organskoj bašti - važne smernice

Berba i čuvanje paprike

Kada je reč o berbi, pakovanji i čuvanju paprike, berba ljutih paprika u tipu duge šipke počinje za 30-40 dana od sadnje, dok se babura bere za 40-50 dana od sadnje. Plodovi su pogodni za berbu kada dostignu oblik, krupnoću i masu karakterističnu za sortu kao i odgovarajuću čvrstinu mesa ploda.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Plodovi ljutih paprika beru se svakih 3 do 4 dana, a sorte krupnoplodnih paprika svakih 5 do 6 dana. Plodove treba pažljivo otkidati sa drškama. Berbu treba obavljati kada se plodovi osuše od noćne vlage i pre nego što se zagreju. Posle berbe plodove treba ostaviti u senku ili hladovinu.

Prinos paprike u tipu babure se postiže oko 15-25 kg/m2, dok se kod ljutih kreće od 10-20 kg/m2, odnosno 120-150 plodova po biljci. Berba je ručna , nakon otkidanja plodovi se klasiraju i stavljaju u kartonske kutije dimenzije 55x40x25 cm i mase 10 kg.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Paprika se posle berbe može lagerovati do 20 dana pri temperaturi oko 0C  i pri vlažnosti od 95-95 %. Pri tepmeraturi od oko 5C plodovi se mogu čuvati oko 3 nedelje, a pri 10 C oko 16 dana. Paprika za čuvanje ne sme biti povređena , jer na mestima povrede dolazi do infekcije i brzog kvarenja plodova.

Prethodni tekstTanasković: Ne postoji poljoprivrednik koji je dobio rešenje a nije dobio novac
Sledeći tekstPogledi na AGRAR: Pune mesare lošeg mesa iz uvoza, prazne staje i obori

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime