Uticaj visokih temperatura na krave, toplotni stres i kako im pomoći

0
83
Agrosaveti - Proizvodnja mleka u selu Nemenikuće 06
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Kada je temperatura napolju iznad 24°C smanjuje se apetit i konzumiranje hrane kod krava i dolazi do opadanja proizvodnje mleka. Kada temperatura pređe 27-28°C i ako je vlaga vazduha oko 80% dolazi do toplotnog stresa i drastičnog smanjenja produkcije mleka.  Kako im možemo pomoći savet daje savetodavac za stočarstvo dipl. ing. polj. Predrag Janković.

Adama Sultan 1120x180

Briga o kravama na visokim temperaturama

Toplotni stres više utiče na visoko proizvodne krave nego na nisko produktivne. Međutim, temperatura vazduha iznad 30ºC za svaku životinju predstavlja izuzetno veliki stres. Uz visoke temperature veoma negativan uticaj ima visok stepen vlage u vazduhu. Na primer, kod temperature od 28ºC i vlažnosti 30% goveda praktično ne nalaze u stresu, ali temperatura od 30ºC i vlažnosti od 85% karakteriše se kao izuzetno jak stres za životinju.

Kod krava ovaj stres se manifestuje kroz manje uzimanje hrane, veće potrebe za vodom i opadanjem proizvodnje mleka, koja u letnjim mesecima može da ide i do 50 posto.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Kod ovakvog stanja veoma je važno smanjiti temperaturu i stimulisati krave da uzimaju hranu. Najjednostavniji način je kravi davati hranu u ranim jutarnjim satima i noćnom periodu kada je nešto hladnije. Takođe, u obroku krava povećati nivo unosa energije kako bi se smanjio nedostatak energije izazvan smanjenom konzumacijom hrane.

PROČITAJTE I...  Proizvođači mleka nezadovoljni pregovorima - Nastavlja se protest

Kod stajskih krava preporuka je da se koriste metode dodatnog rashlađivanja kao što su pravljenje promaje, upotreba ventilatora ili sistema za rashlađivanje hladnom vodom. Ovim metodama omogućavamo kravama da povećaju apetit, a samim tim i produkciju mleka.

BioPlug 728x90px

Pored toga, treba obezbediti da stalno imaju na raspolaganju svežu pitku vodu. Krave sa niskom proizvodnjom leka na temperaturi od  15ºC troše oko 60 litara vode na dan, dok životinja koja proizvodi oko 35 litara mleka dnevno i pri spoljnoj temperaturi oko 30ºC popije dnevno i preko 150 litara vode. Životinja koja ne dobije dovoljne količine vode slabije konzumira hranu za 25-30% što posledično vodi i ka manjoj proizvodnji
mleka.

Na kraju, ali ništa manje važno, neophodno je kontinuirano održavanje higijene staje, redovno menjanje prostirki i redovno obavljati dezinfekcija objekta kako bi se smanjio broj muva i komaraca.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstKonačna otkupna cena pšenice se još uvek ne zna, šta kažu analitičari?
Sledeći tekstSutra počinje SPIT – Smotra poljoprivrede, industrije i trgovine u Kaću

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime