Aktuelno – Žetva kukuruza u Srednjem Banatu

0
1206
Agrosaveti - Berba kukuruza 01

Žetva kukuruza u Srednjem Banatu je u punom jeku. Svaki lepši dan se koristi za kombajniranje, a proizvođači godinu ocenjuju kao prosečnu. Kukuruz je u ovom regionu bio posejan na oko 84 hiljade hektara, što čini oko 35% posejanih površina, kaže Zorica Rajačić iz zrenjaninske Poljoprivredno savetodavne službe.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Prinosi se ove godine kreću od 8 do 13 tona po hektaru, u zavisnosti od terena, jer mi ovde imamo zaista neujednačena zemljišta. Vlaga je takođe neujednačena, u zavisnosti od hibrida i svega ostalog. Kreće se od 13 do 17%.” – kaže Zorica Rajačić iz PSS Zrenjanin.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Mladi poljoprivrednik, Aleksandar Miletin iz banatskog sela Torak, je peta generacija u ovoj porodici potpuno posvećena poljoprivredi. Obrađuju oko 140 hektara, a u njihovoj setvenoj strukturi kukuruz je ove godine zauzeo 50 hektara. Kao i većina poljoprvrednika i Aleksandar kaže da je ova godina prosečna, ali je prinosom ipak zadovoljan.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---Ratarska-proizvodnja---Omoljica---01

“Prinos je bio solidan, u proseku od 9 do 13 tona po hektaru. Nije kao prošle godine, ali nije ni kao one sušne 2017. godine.” – kaže Aleksandar.

Banner_728x90

CENA KUKURUZA NIJE ZADOVOLJAVAJUĆA

Naš mladi domaćin, Aleksandar Miletin iz sela Torak, nije zadovoljan cenom, jer smatra da 14 dinara ne može da isprati sve veća ulaganja po jedinici površine.

Biofor baner 728x90

“Cena repro materijal, pa i cena zakupa zemljišta je sve veća i veća, tako da 14 dinara ne može da nam donese neku ozbiljniju zaradu. 18 dinara je realna cena, da bismo sve platili i da bi nam ostalo.” – smatra Aleksandar.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja u Bačkoj Palanci

Agrosaveti---Trgoviste---stocarska-proizvodnja,-psenica---01

POČELA I SETVA PŠENICE

Kada se završi žetva kukuruza sledi setva pšenice koja je u ovom delu Banata počela oko 5. oktobra.

“Parcele su obrađene, nađubrene, te je setva počela. Ako se setimo prošle setve, kada je bila suša praktično sve do proleća, sada mislim da je situacija bolja, ali se nadamo još jednoj dobroj kiši.” – kaže Zorica Rajačić iz PSS Zrenjanin.

A i ove sezone gore atari širom Vojvodine. Naša sagovornica apeluje na poljoprivredne proizvođače da ne pale strnjišta, već da se okrenu drugim načinima obrade.

Savetuje se zaoravanje žetvenih ostataka koji predstavljaju pravu hranu samim oranicama, a na taj način će se povećati prinosi, ali i doprineti očuvanju plodnosti zemljišta.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime