Dobra godina za podunavsko voće i grožđe

0
658
Agrosaveti - Odličan rod u Podunavlju 01

U plodnom Podunavlju vinogradari ovih dana skidaju sa loze poslednje čokote grožđa, a paralelno počinje berba jabuka. Godina je bila pogodna za podunavsko voće.

Spyrale Adama 1120x1080

Za razliku od prošle godine, kada je suša uzela danak na svakom plodu i desetkovala prinose voća u ovom kraju, ova sezona donela je ekstremne padavine.

„Godina je ipak bila pogodna za podunavsko voće. Pored svih klimatskih prilika, ne može se reći da je bilo loše. Pogotovo ako uzmemo u obzir da u našem kraju voćnjaci uglavnom nemaju sisteme za navodnjavanje, obilne padavine su u neku ruku godile proizvodnji. Srećom, neke veće elementarne nepogode su nas zaobišle“ – kaže za Politiku Boban Marković, stručnjak za voćarstvo iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Kolarima kod Smedereva.

LIBRETO 1120x180

Dobra vina i konzumne sorte grožda

Vinogradari su strahovali da će kiša smanjiti procenat šećera u grožđu, ali plodove je spasilo toplo vreme tokom avgusta, pa se mogu očekivati dobra vina, ali i odlične konzumne sorte. Prinosi variraju među vrstama grožđa.

Vinske sorte kao što su kaberne sovinjon i šardone, od kojih se dobijaju vrhunska crvena, odnosno bela vina, rodile su odlično, od sedam do 10 tona po hektaru. Njihova cena kreće se oko 50 centi na veliko.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja jabuke u Neštinu

Agrosaveti - Biodinamika 06

Mešovite sorte, konzumne i vinske, dale su prinos čak i veći od 20 tona po hektaru. Smederevka i hamburg, najzastupljenije vrste grožđa u Podunavlju, kretale su se između 40 i 50 dinara za kilogram, dok su isključivo konzumne sorte na veliko prodavane između 60 i 70, a u maloprodaji od 100 dinara pa naviše.

Odličan rod i kvalitet jabuke

Jabuka, koja je na obroncima Podunavlja posle breskve i nektarine najzastupljenija, dala je odličan rod i kvalitet, za razliku od prošle godine kada je još u cvetu izmrzla i rodila tek oko pet tona po hektaru, šest puta manje od realnog prinosa.

Sada je rod iznad proseka, ali uprkos tome proizvođači imaju velike glavobolje oko cene i izvoza. Berba počinje, a računice su loše.

Očekuje se prosečan prinos i do 40 tona po hektaru. Određena količina slabijeg kvaliteta otići će u industrijsku preradu, a za tu jabuku cena je pet dinara, pa ispada da proizvođači daju 20 kilograma jabuka za litar soka.

„I cena jabuke prve klase iz nedelje u nedelju je sve niža, a i prodaja je sve teža u odnosu na prethodne godine, kao posledica slabijeg izvoza, pogotovo za Rusiju. Njihovo tržište je našlo i druge kanale za uvoz jabuke po nižoj ceni, jer mi smo dosta udaljeni i troškovi transporta su prilično veliki. Pre svih to je Moldavija. U tu zemlju, i u Rusiju, pre pet-šest godina izvezlo se mnogo sadnica iz Srbije i sada je to počelo da rađa. Situacija sa jabukom će biti sve gora jer kažu da trenutno na kvantašu u Moskvi dobra jabuka košta između 25 i 27 centi, a bila je dva i tri puta više“ – objašnjava Marković.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja malina i kupina u Lozničkom kraju

U Podunavlju pod voćem ima 12.000–13.000 hektara. Grožđe se u ovom kraju, gde je začeta vinova loza u Srbiji, gaji na oko hiljadu hektara. U zlatno doba „Godomina“, samo je taj poljoprivredni kombinat, poznat po čuvenoj smederevki, pod vinogradima imao 500–600 hektara.

Izvor: Agronews, Politika

Prethodni tekstSve više plantaža jabuka podno Rtnja
Sledeći tekstProizvodnja šargarepe na organski način u Kisaču

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime