Promet roba na produktnoj berzi od 17. do 21. septembra

0
122
Agrosaveti - Produktna Berza

NEDELJNI IZVEŠTAJ

Najvažnije iz protekle nedelje:

  • stabilnost cene pšenice

    Agrosaveti---Adama---Pyrinex-Super-4---1068x172
  • dešavanja na svetskim berzama

    Adama - Najlepsa je moja njiva

Protekle nedelje na novosadskoj Produktnoj berzi količinski primat u trgovanju je imala pšenica. Rast cene pšenice je zabeležen na svim svetskim tržištima, Rusiji, Australiji, Americi. Jedan od faktora koji gura cene domaćih roba na niže je svakako nizak vodostaj Dunava, odnosno nemogućnost izvoza plovnim putem. Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 1.959 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 40.819.350,00 dinara. U odnosu na prethodnu sedmicu količinski obim prometa je veći za deset puta.

Pšenica je ove nedelje imala apsolutni primat u trgovanju sa ukupnom prometovanom količinom od 1.934 tone. Hlebno zrno je trgovano po ceni od 19,00 din/kg bez PDV-a (20,90 din/kg sa PDV-om) sa min. 12% proteina. Cenovnih oscilacija nije bilo tako da možemo reći da je ova žitarica zadržala stabilan cenovni nivo.

Velik raspon između cena ponude i cena tražnje su razlog izostanka realizacije kukuruza na robno berzanskom tržištu. Dobar prinos žutog zrna i nemogućnost izvoza zbog niskog vodostaja konstantno guraju cene prema dole.

PROČITAJTE I...  Dobro stanje ozimih strnih žita u srednjem Banatu

Odsustvo trgovanja beleži i soja, usled nemogućnosti izvoza zbog niskog vodostaja smanjene su aktivnosti domaćih izvoznika.

Pšenični lom je trgovan po jedinstvenoj ceni od 14,50 din/kg bez PDV-a (15,95 din/kg sa PDV-om).

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Agrosaveti---Produktna-berza-01

PRODEX

Berzanski index PRODEX je na dan 30.08.2018. godine bio na nivou od 204,65 indeksnih poena, što predstavlja stagnaciju u odnosu na prethodnu nedelju.

Agrosaveti---Produktna-berza-02

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica (decembarski fjučers) je poskupela 5,43%, a kukuruz (decembarski fjučers) je poskupeo 0,57%.

Nepovoljne vremenske prilike u Australiji i Sibiru uticale su na rast cene pšenice.

Agrosaveti---Produktna-berza-03

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja (novembarski fjučers) je poskupela 2,04%, a sojina sačma (oktobarski fjučers) je pojeftinila 0,32%.

Cena soje je rasla jer učesnici na tržištu veruju da je u sadašnji nivo cene već integrisana kineska carina.

Agrosaveti---Produktna-berza-04

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 2,92%, a kukuruz je poskupeo 0,57%.

Dekalb-banner-UR-728x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime