Isplati li se pčelarstvo: Med u radnjama i do 2.000 din, pčelari kažu u otkupu cena prepolovljena

0
138
med
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Talasi poskupljenja nisu zaobišli ni med, pa je tako ova zdrava poslastica postala nedostižna za većinu prosečnih potrošača. Kilogram meda u nekim prodavnicama košta i do 2.000 dinara, dok su pčelari sve nezadovoljniji jer, kako tvrde, cene inputa rastu, a cena meda u otkupu je pala gotovo za pola.

Adama Sultan 1120x180

Kilogram bagremovog meda je pre pandemije bio oko 900 dinara, pčelari ga sada prodaju za oko 1.200 dinara, dok u prodavnicama cena ide i do 2.000 dinara.

U Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) kažu da je cena meda na malo kod pčelara ostala približno ista kao i prošle godine, a da je na veliko skoro prepolovljena.  Najveći problem je što su svi inputi u pčelarskoj proizvodnji od početka pandemije do danas poskupeli od 30 do 80 odsto.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Prema rečima predsednika SPOS-a Rodoljuba Živadinovića, subvencije za pčelare su ostale iste. „Pčelari su očajni zbog svega toga, i mnogi su se ove godine odlučili da napuste pčelarenje što će jako loše uticati na prinose narednih godina onih poljoprivrednih kultura koje oprašuju pčele“, upozorio je Živadinović.

PROČITAJTE I...  Neraskidiva veza pčelarske porodice i autobusa iz 1965.

„Naš med“ u marketima

SPOS je, umesto da izveze med, ponudio domaćem tržištu po ceni kao na kućnom pragu pčelara.

BioPlug 728x90px

„Sada med iz Pogona pčelara SPOS-a ‘Naš med’ možete naći po praktično istoj ceni kao i kod pčelara, u našim marketima koji su i nama pčelarima i potrošačima izašli u susret i prilagodili cene i svoje marže aktuelnoj situaciji po pitanju meda, te građani za oko 1.200 dinara mogu kupiti kilogram bagremovog meda u Lidlu, Idei, Rodi, Merkatoru, Aromi, Ekomed Ras doo, Društvu pčelara Кragujevac…“, rekao je za Euronews Srbija Živadinović.

Izvor: Euronews

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstVeliko nevreme pogodilo Simićevo – šteta na usevima ogromna
Sledeći tekstOčajni malinari, ali i berači – ko je kriv što je malina postala gorki biznis?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime