Za popljoprivrednike cena goriva ostaje ista na NIS-ovim pumpama

0
3085
Agrosaveti - Gorivo seljaci 01

Država će da subvencioniše gorivo na NIS pumpama za poljoprivrednike i cena će ostati  179 dinara narednih mesec i po dana. Drugi mogu da očekuju minimalno povećanje od dva dinara.

Adama Asorbital 1120x180

Gostujući na televiziji B92 predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će država plaćati 20 odsto od ukupne akcize kako bi se cena goriva stabilizovala, sprečila prevelika inflacija, te sačuvala makroekonomska stabilnost.

„Cena evrodizela je sada 179 dinara, a sutra će biti 193. To se odnosi na veleprodaju. To NIS može da izdrži, ali ne mogu maloprodajni objekti. Sutra ili prekosutra će Vlada doneti odluku. Država će da plaća 20 odsto od ukupne akcize, država se toga odriče. Dakle, na sutrašnji dan pri tome bi cena bila 181 dinar, odnosno samo dva dinara više, rekao je Vučić i dodao: „Za poljoprivrednike donosimo odluku da na NIS-ovim pumpama ostaje cena 179 dinara najmanje narednih mesec i po dana. Na mesečnom nivou ovo je za nas gubitak veći od 35 miliona evra“.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Kako dalje navodi, u poslednjih 24 sata došlo je do velikog poremećaja, jer je Amerika zabranila uvoz nafte, gasa i uglja iz Rusije. Velika Britanija je donela odluku o nafti, ali ne i o gasu i uglju. Što se nas tiče, čeka se sutra odluka Evropske Unije. Ukoliko odluče da uvedu zabranu uvoza svih energenata iz Rusije, to će biti veliki problem i za nas, jer „ne može ni gas ni nafta sa neba da nam padne“. NIS već traži uvoz iz trećih zemalja.

PROČITAJTE I...  Institut za ratarstvo i povrtarstvo proslavio 80 godina

Žitarica, brašna, ulja biće dovoljno za nas i region, kaže Vučić. Vlada će ograničiti izvoz pšenice iz Srbije, a pored nje stopiraće se i izvoz ulja, kukuruza i brašna.

1120x180px

Izvor: Danas

 

Prethodni tekstLovor višnja: Idealna biljka za živu ogradu, ali opasna za ljubimce i decu
Sledeći tekstBudućnost u voćarstvu: LETEĆI ROBOTI u berbi voća (video)

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime