Istina i mitovi o praksama u eko baštovanstvu

0
105
basta
Foto: Pixabay

Stvarnost može da se izobliči kada postoji mnogo izvora informacija – knjige, časopisi, novine, a pre svega, internet i društvene mreže otvaraju mnogo prostora za oprečne informacije. U nastavku su odgovori stručnjaka sa državnog univerziteta u Oregonu (OSU) na nekoliko uobičajenih zabluda u eko baštovanstvu.

Spyrale Adama 1120x1080

MIT: Kreč će da ukloni mahovinu iz travnjaka

STVARNOST: Problem neće rešiti kreč. Mahovina voli da raste u vlažnim i senovitim uslovima. Travnjaci sa mahovinom traže više sunčeve svetlosti, odnosno, neophodno je podrezati i orezati ili prorediti drveće. Ako vam se sviđa raspored drveća takav kakav je, i dalje ćete imati problem sa mahovinom i trebalo bi razmisliti o alternativnim travama koje preferiraju senku. Mahovina, takođe, dobro raste na neplodnom tlu, što uključuje kisela tla (niske pH vrednosti), ali što je još važnije, voli zemlju u kojoj postoji deficit azota. Travnjaci, kao i mnoge kultivisane biljke, preferiraju tla bogata azotom. Redovna primena azotnih đubriva (četiri primene godišnje, dve u jesen i dve u proleće), u kombinaciji sa poboljšanjem osunčanosti travnjaka, daće kao rezultat zeleni, gust travnjak koji može da se izbori sa mahovinom.

PROČITAJTE I...  Solarizacija: Iskoristite sunce da očistite baštu od korova, bolesti i zemljišnih štetočina

MIT: Samo dodajte još komposta u tlo

STVARNOST: Dodavanjem organske materije u zemljište u obliku komposta pomaže da se poboljša struktura tla i podstiče dugoročno zdravlje biljaka. Međutim, dodavanje previše komposta odjednom ili tokom vremena može da dovede do problema. Ako je organska materija u tlu mnogo veća od idealne (5%-8%), zemlja može da ima previše dostupnog fosfora, što može da uspori rast biljaka i potencijalno da iscuri u podzemne vode. Takođe, neki komposti mogu da budu bogati solima, što, takođe, može da utiče na rast biljaka.

LIBRETO 1120x180

MIT: Kućice za insekte pomažu u očuvanju raznolikosti pčela

STVARNOST: Iako se neke vrste pčela nastanjuju u šupljinama koje pružaju ove kućice, većina vsta pčela pravi koloniju u zemlji. Istraživači iz Kanade dokazali su da većinu ovih kućica kolonizuju ose (koje pomažu u kontroli štetočina), ali ne i pčele. Dakle, kućica za insekte i dalje čini dobro, ali ne nužno ono što se misli. Saznajte više o hotelu za insekte.

MIT: Epson soli su obavezne za odličan paradajz. Koristite ih u svakoj bašti

STVARNOST: Ukoliko ste radili analizu zemljišta i pokazalo se da mu nedostaje magnezijum i da vaše biljke ne rastu dobro – pokušajte. Međutim, u većini bašta epson so može da napravi više štete nego koristi.

PROČITAJTE I...  Sadnja i uzgoj TIKVICE na otvorenom (u bašti): Obilje hrane bez puno muke

Izvor: The Oregon State University Extension Service

 

Prethodni tekstPoljoprivrednici sa protesta poručuju: „Imamo vremena do Uskrsa“
Sledeći tekstSvedočenje poljoprivrednika: Više ne računamo koliko smo zaradili, već koliko smo izgubili po hektaru i kravi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime