Najčešći korovi u bio-bašti i kako ih iskoristiti

0
264
basta korov
Foto: Pixabay

Kada kažemo korov odmah pomislimo na nešto negativno i nepoželjno, ali u bio bašti gotovo ništa nije nepoželjno. To su biljke koje možemo da iskoristimo za pravljenje lekovitih čajeva, za kompostiranje, pa čak i za ishranu.

Spyrale Adama 1120x1080

Korovi koji se najčešće javljaju u baštama su kopriva, maslačak, čičak, bokvica, ljutić, štir, pirevina, poponac, tušt, mišjakinja, hajdučka trava, pepeljuga… Možemo da ih iskoristimo, ako ništa drugo, za malčiranje bašte kako bismo smanjili njihovu brojnost. Međutim, njihova upotrebna vrednost je mnogo veća.

Kopriva, maslačak, čičak

Kopriva i maslačak mogu da se koriste kao rano povrće, kopriva za čorbu, maslačak za salatu, a  čičak u lekovite svrhe. Mogu čak i da se gaje. U svetu, selekcijom su dobijene biljke koje zadovoljavaju uslove gajenja u baštama. One su, takođe, indikatori kvaliteta i pH vrednosti zemljišta. Istovremeno, predstavljaju osnovne sastojke najkvalitetnijih biljnih tečnih đubriva i bioaktivatora.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Bokvica, ljutić, hajdučka trava

Bokvica, ljutić i hajdučka trava su veoma cenjeni u narodnoj medicini, a hajdučka trava može da se dodaje u kompost i da se korisi za pravljenje biljnih stimulatora.

PROČITAJTE I...  Nakon kiše – puževi! Kako ih se rešiti

Pepeljuga

Pepeljuga ili bela loboda se može naći bukvalno svuda, a proizvodi ogromnu količinu semena. Malo je poznato da je hranljiva. U indiji se gaji kao povrtarska kultura. Pojedini stručnjaci smatraju da je po sastavu kvalitetnija od spanaća. Konzumira se mlada, jer kasnije sadrži puno oksalne kiseline, zbog čega se ne preporučuje za ishranu. Ipak, sa samoniklim biljem treba biti oprezan i dobro ga poznavati, jer postoji još nekoliko vrsta lobode koje nisu jestive (opora loboda, srcolisna i grozdasta loboda).

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Pirevina

Pirevina (zubača, pirak, pirika) je na lošem glasu u celom svetu, jer je gotovo neuništiva, ali ona može da bude i veoma korisna. U Evropi se koristi kao hrana za konje, dok se u Holandiji i Nemačkoj seje u uz obalu i kanale kako bi se sačuvali od erozije. Za pirevinu kažu da je veoma lekovita. Više o ovoj biljci možete pročitati u članku Pirevina travka koja svuda raste, nezamenljiva za ciscenje organizma.

Izvor: Gajenje povrća s ljubavju

 

 

Prethodni tekstOtvoren konkurs za dodelu subvencija za očuvanje i razvoj starih zanata
Sledeći tekstSvedočenje stočara: Prešli smo sa mlečnog na tovno govedarstvo da ne bi skroz propali

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime