Želite da KRASTAVAC donosi više plodova? Primenite ovu prihranu

2
5211
krastavac
Foto: Pixabay

Krastavac u bašti može da donosi više plodova. Kako bismo to postigli potrebno je da mu se produži vegetacija, a to je moguće uz ovu prihranu.

Adama Maganic 1120x180

Krastavac ima veliku lisnu masu, a plodovi sadrže preko 95% vode. Zato su navodnjavanje i prihrana neophodni. S obzirom da ima i plitak koren, malčiranje je takođe neophodno, kako bi zemlja zadržala vlagu.

Ako krastavac ne uhvate bolesti, vegetacija može da se produži prihranom. Krastavac je veliki potrošač hranljivih materija i neophodno je da se prihranuje na svakih 10-15 dana kako bi održao vitalnost i imunitet. Što raznovrsnija prihrana, to je bolje.

MPS baneri II

U ovom članku ćemo se baviti jednom od vrlo korisnih prihrana, a to je rastvor od lukovine. Vodeni rastvor lukovine će nadoknaditi nutritivne nedostatke koji se često manifestuju požutelim lišćem biljaka. Vitamini, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, bor i drugi elementi sadržani u lukovini povećavaju otpornost biljaka na bolesti. Biljke koje dobiju ovakvu prihranu u ranoj fazi rasta, plodonose mnogo duže.

Rastvor od lukovine

Rastvor za prihranu se pravi od ljuski ljubičastog luka. Lukovina se stavi u teglu (oko 100 grama), a zatim se tegla napuni vrelom (prokuvanom) vodom, zatvori se poklopcem i ostavi da odstoji 24 sata. Za ovo vreme ljuske će da „oboje“ vodu, odnosno pustiće u vodu svoje hranljive materije.  Zatim se rastvor procedi, a onda razredi vodom. Na primer, ako imamo 100 do 200 ml tečnog đubriva od ljuski luka, treba ga razrediti u jedan litar vode. Sa tim može da se obavi folijarna prihrana (preko lista).

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Rastvor mora da se iskoristi odmah istog dana, ne treba ga čuvati do sledećeg puta. Ostatke lukovine možete da iskoristite za pravljenje vermikomposta.

PROČITAJTE I...  Fontelis - Novi vrhunski fungicid u zaštiti jagode i povrća

Izvor: Agriculturereview

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO
Prethodni tekstAktuelna zaštita vinove loze
Sledeći tekstVeliki zbor malinara u Arilju – Neophodno konkretno rešenje

2 KOMENTARA

    • Poštovani,
      Fiziološki razvoj nadzemnih delova krompira prestaje u potpunosti krajem avgusta i početkom septembra (zavisno od podneblja). Listovi imaju svetložutu boju, stabljike postaju smeđe gotovo osušene. U tom momentu krtole dostižu maksimum zrelosti i veličinu i spremne su za vađenje.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime