Niža cena jagnjadi i jaradi na pijaci u Vranju

0
899
Agrosaveti - Cena jagnjetine 01

U nedelji za nama evidentiran je rast cene teladi SM rase u klanicama podunavskog regiona i stočnoj pijaci u Kraljevu, kao i dominantne cene prasadina pijaci u Čačku. Nedelju za nama obeležile sui  niže cene jagnjadi i jaradi u Vranju. Evo i koje su bile konkretne cene žive stoke, kao i stočne hrane.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

Rast cene teladi SM rase, težine 80- 160 kilograma evidentiran je u klanicana podunavske oblasti. Ponuda je bila prosečna, dok je dominirao iznos od 420 din/kg. U ponudi je bilo bikova SM rase, ali dominirala je ista cena kao i protekle nedelje. Takođe je, na stočnoj pijaci u Kraljevu zabeležen rast dominantne cene teladi simentalske rase i iznosila je 480 dinara po kilogramu. Cena teladi iste kategorije u klanicama ovog kraja je ostala ista kao i prošle sedmice.

U klanicama južnobanatskog regiona tokom ove nedelje bila je slabija ponuda junadi težine preko 480 kilograma, ali se cena nije menjala i kretala se od 200 do 220 din/kg. Dominirao je iznos od 220 dinara za kilogram. Ostalih kategorija goveda u ovom periodu nije bilo.

Magnetic 1120x185px

Ponuda goveda u klanicana na području Čačka je bila dobra. Cena bikova, junadi i krava za klanje je ostala na nivou od prošle nedelje. Za razliku od prethodnog perioda u ponudi je bilo teladi SM rase i cena muške se kretala od 440 do 460 dinara, a dominirao je iznos od 460 din/kg. Ženska telad su koštala od 330 do 350 dinara po kilogramu, ali je najčešća otkupna cena iznosila 330 din/ kg.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Skočila otkupna cena tovne junadi

Na liniji klanja na teritoriji Beograda bilo je bikova SM i HF rase, ali cena je nepromenjena. U Obrenovcu na stočnoj pijaci u ponudi nije bilo teladi, tovne junadi, priplodnih grla goveda, kao ni krava za klanje.

ExelGrow Adama 1120x180

U klanicama na području Leskovca bilo je bikova i krava za klanje koje su se otkupljivale po istim cenama kao i u proteklom periodu. Dominantna cena bikova bila je 235 dinara po kilogramu, dok je krava za klanje bila 140 din/kg.

Cene tovnih svinja i prasadi

Dominantne prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bile su više u odnosu na treću sedmicu avgusta na stočnoj pijaci u Čačku. Kod prasadi je dominirao iznos od 230 din/kg, dok se cena kretala u intervalu od 230 do 240 din/kg.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Na stočnoj pijaci u Obrenovcu ponuda prasadi od 16 do 25 kilograma je bila malo bolja u odnosu na prethodnu sedmicu, dok prasadi do 15 kg nije bilo u ponudi. Dominantna cena prasadi telesne mase do 15 do 25 kilograma bila je 220 din/kg, kao i prošle nedelje. Izostala je ponuda tovnih svinja i krmaca za klanje. Otkup tovljenika u klanicama je bio prosečan, a cena nepromenjena.

Bolja ponuda tovljenika bila je na stočnoj pijaci u Leskovcu ali je cena zadržala isti nivo kao i u prethodnoj sedmici.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Rast otkupne cene tovljenika telesne mase od 80 do 120 kilograma evidentiran je u sedmici za nama u klanicama južnobanatskog regiona. Dominirao je iznos od 160 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je prosečan.

PROČITAJTE I...  Proizvođači svinja ocenjuju: Nema ništa od izvoza u EU i dalje uvozimo njihove prasiće

Dominantna cena tovljenika težine preko 120 kg je porasla u klanicama i na stočnoj pijaci šumadijskog kraja i iznosila je 140 dinara po kilogramu.

Spyrale Adama 1120x1080

Prasad težine od 16 do 25 kg su se skuplje prodavala u ovom periodu na stočnoj pijaci u Kragujevcu, po najčešćoj prodajnoj ceni od 230 dinara i ponuda je bila dobra.

Cene ovaca, jagnjadi, dviski i šilježadi

Solidna ponuda ovaca, koza, jarnjadi i jaradi bila je na stočnoj pijaci u Vranju. Pad cena zabeležen je kod jagnjadi i jaradi, dok se cena kod ovaca i koza nije menjala.

Bila je slaba ponuda jagnjadi protekle nedelje na pijaci žive stoke u Obrenovcu. Dominirala je cena od 260 din/kg, kao i u prethodnom periodu. Dviski, šiljezadi i ovnova za priplod nije bilo u ponudu ove subote. Slaba ponuda bila je ovaca po ceni od 120 do 130 din/kg. Dominirao je iznos od 130 dinara za kilogram, što ukazuje na pad cene u odnosu na prošlu sedmicu. Izostala je ponuda jaradi i koza, kao i u prethodnom periodu.

U klanicama na području braničevskog regiona došlo je do pada otkupnih cena šilježadi na dominantnih 210 din/kg. Za razliku od njih nije bilo promene kod cena ovaca i jagnjadi.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu cene šilježadi, ovca i jagnjadi su ostale nepromenjene.

Rast prodajne cene jagnjadi zabeležen je u sedmici za nama na pijaci žive stoke u Čačku. Cena se kretala od 240 do 260 din/kg, a dominirao je iznos od 260 din/kg. U klanicama na području ovog grada i okoline nije bilo otkupa ovaca, ni koza, kao ni jagnjadi i jaradi.

PROČITAJTE I...  Cena jaradi viša u Leskovcu, a jagnjad skuplja u Nišu i Smederevu

Cene žitarica i stočne hrane

Na stočnoj pijaci u Obrenovcu u ponudi je bilo kukuruza, pšenice i stočnog ječma, čija je cena tokom ove nedelje malo niža. Dominirao je iznos od 24 din/kg, dok cene pšenice i kukuruza su ostale iste kao i u prethodnom periodu.

U maloprodajnim objektima na području Kragujevca mogli su se pazariti kukuruz, sojina sačma i stočno brašno po nepromenjenim cenama, dok je cena pšenice pala, a suncokretove sačme porasla. Pšenica se prodavala za 21 do 22 din/kg, a dominirao je iznos od 21 dinar. Interval kretanja cene suncokretove sačme bio je od 50 do 53 dinar, ali je najčešća bila 53 din/kg.

Pad prodajne cene stočnog brašna zabeležen je u maloprodajnim objektima na teritoriji Pirota. Dominantna cena bila je 28 dinara za kilogram, a ponuda je bila dobra. Ponuda je bila dobra i kukuruza, lucerkinog brašna, sojine i suncokretove sačme, a cena je ostala na prošlonedeljnom nivou.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Požarevca na gazdinstvima u okolini ovog grada protekle je sedmice došlo do pada dominantne cena lucerkinog sena, čija ponuda je bila na prosečnom nivou. Takođe je, na stočnoj pijaci u ovom gradu zabeležen pad kod lucerkinog sena. Najčešća prodajna cena na oba prodajna mesta iznosila je 18 din/kg.

Pad cene lucerkinog sena u balama evidentiran je i na gazdinstvima u okolini Smedereva.

Cena kukuruza (34 din/kg), pšenice (32 din/kg) i stočnog brašna (26 din/kg) je porasla na stočnoj pojaci u Užicu. Ponuda je bila prosečna.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstRoštiljijada u Leskovcu: Najveća gurmanska manifestacija u Srbiji
Sledeći tekstPovećanje premije za mleko za 3 dinara neće zaustaviti rasprodaju krava

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime