Mladi u agrobiznisu traže veću konkretnu podršku države

0
42

Sva dosadašnja istraživanja pokazala su da mladi poljoprivrednici kod nas čine svega 6 odsto ukupnog broja onih koji se profesionalno bave poljoprivredom. Po nekim procenama, svega 20 hiljada mladih u Srbiji imaju registrovano gazdinstvo, a taj broj se iz godine u godinu smanjuje. Da bi se taj negativan trend zaustavio, potrebna je veća podrška onima koji žele da ostanu na selu i bave se agrobiznisom, ne deklarativna, već transparentna i konkretna – poručuju predstavnici Udruženja mladih poljoprivrednika Srbije. To, relativno mlado Udruženje, osnovano je u Jagodini, pre četiri godine, sa ciljem da pruži pomoć i podršku, pre svega, mlađim poljoprivrednicima, ali okuplja i veći broj starijih proizvođača, među kojima ima i predstavnica nežnijeg pola.

Adama Maganic 1120x180

Mladi kupuju karte u jednom pravcu

Oliver Aleksić, član UO Udruženja mladih poljoprivrednika Srbije kaže da to Udruženje broji oko 500 članova, a cilj im je da privole što veći broj mladih koji pohađaju srednju Poljoprivrednu školu i imaju nameru da ostanu da žive i rade na poljoprivrednim gazdinstvima svojih roditelja.

Statistike, kako navodi Aleksić, su prilično sumorne, kada je reč o procentu mladih u jagodinskoj opštini, koji se po završetku školovanja, odlučuju za neki vid poljoprivredne proizvodnje, njih svega 10 posto, a praksa je pokazala da oni koji su jednom spakovali kofere, više se nikada ne vraćaju u rodna sela, osim u dane praznika.

MPS baneri II

Mladen Minić, predsednik Udruženja mladih poljoprivrednika Srbije, kaže da su se u njihovom Udruženju obreli i mnogi građani koji se ranije nikada nisu bavili poljoprivredom, profesori, ekonomisti, ali je bilo i onih koji su se poljoprivredom bavili zbog tradicije, ali su je doživljavali kao nužno zlo.

PROČITAJTE I...  Selo za mlade: Kancelariju zamenio imanjem i izdržava petočlanu porodicu

Seoske žene – nevidljiva radna snaga

Jedan od problema, na koji se već godinama ukazuje, ali se sporo rešava, jeste i položaj žena na selu. Prema pojedinim podacima, 90 odsto žena na selu, nisu vlasnice zemljišta, te im je potrebna veća sigurnost, stabilnost i podsticaji. U Udruženju mladih poljoprivrednika Srbije, u kojem su oko 15 odsto članice koje su nosioci gazdinstava, od prvog dana, raznim programima i edukacijama, rade na osamostaljivanju i osnaživanju žena u ruralnim sredinama.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Stručni saradnici Udruženja mladih poljoprivrednika Srbije se trude da svojim znanjem i iskustvom pruže pomoć i podršku svim poljoprivrednicima, i onima koji to tek žele da postanu, da lakše registruju gazdinstvo, oko pokretanja ili osiguranja proizvodnje, nabavke mašina i opreme, repromaterijala, apliciranja  za subvencije i za programe kao što su IPARD, Fond za razvoj, Evropski fondovi.

Stariji poljoprivrednici su zatvoreniji za digitalne i druge novine

Udruženje je, praktično, spona između proizvođača i državnih institucija, Uprave za agrarna plaćanja i Ministarstva poljoprivrede, budući da ono što vide na terenu, prenose nadležnima u Ministarstvu, a sve odluke i mere države, saopštavaju svojim članovima.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Često je to Sizifov posao, jer, kako ističu, poljoprivrednici nisu raspoloženi za usvajanje novina, i nisu česti posetioci edukativnih radionica i tribina, ali stručni saradnici njihovog Udruženja ulažu maksimalne napore da motivišu, pre svega mlade proizvođače, da počnu da idu u korak sa savremenim tendencijama u svetu poljoprivrede.

PROČITAJTE I...  Mali agrobiznis: Sušenje voća unosan posao uz kooperaciju

Država bi, sa druge strane, trebalo intenzivnije da radi na stvaranju povoljnije klime za bavljenje poljoprivredom, smatraju u Udruženju mladih poljoprivrednika Srbije, a, pre svega, bi trebalo da donese Nacionalnu strategiju razvoja poljoprivrede.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Kada je reč o podsticajnim merama, po mišljenju našeg sagovornika, one ne mogu da budu identične u svim krajevima Srbije, navodeći kao primer proizvodnju malina, koja je najzastupljenija u ariljskom i ivanjičkom kraju, tu se ostvaruju veći prinosi, te je i profit za državu veći, i upravo zato bi ti proizvođači trebalo da dobiju i jaču finansijsku motivaciju.

Ruralni turizam šansa za buđenje usnulih sela

U Pomoravskom okrugu postoje idealni uslovi za razvoj seoskog turizma, naglašava naš sagovornik i dodaje da se u njihovom Udruženju radi i na osmišljavanju raznih projekata, koji bi podjednako obuhvatili i mlade i starije potencijalne turiste.

Adama Forapro 1120x180

U najavi je projekat kojim bi mladim bračnim parovima iz gradova, koji su se zasitili gradske vreve,omogućio jednomesečni aktivni boravak u selima jagodinske opštine. Imaće priliku da vode brigu o životinjama, da održavaju plastenike, da skupljaju jaja od kokošaka i da udahnu pravi seoski vazduh. Osmislili su i razne kulturne i turističke sadržaje za penzionere kojima je život u gradovima sve skuplji, i mnogi od njih žele svoje penzionerske dane da provedu u prirodnom okruženju, bez buke i stresa.

PROČITAJTE I...  Mladi i obrazovani: Stečeno znanje primenjujemo u svom selu

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Sagovornici: Mladen Minić, predsednik Udruženja mladih poljoprivrednika Srbije, Oliver Aleksić, član UO Udruženja mladih poljoprivrednika Srbije

Prethodni tekstPlastenici bez grejanja i najprofitabilnije povrće tokom zime
Sledeći tekstAktuelna zaštita LESKE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime