Organska proizvodnja povrća u Pivnicama

0
262

Diplomirani inženjer agronomije Mirko Vlček, iz Pivnica blizu Bačke Palanke, i supruga Anabell dobro su poznati ljubiteljima organski proizvedenog voća i povrća sada već iz celog regiona. Znanje na fakultetu Mirko je pretočio u delo i sada se ono oslikava u plastenicima koji su puni povrća ali i voća svih vrsta.

Spyrale Adama 1120x1080

Počeli su hrabro sa baštom od 33 ara, danas organski proizvedenog povrća i voća imaju na oko 13 hektara.

Organska proizvodnja povrca 3

Najvažnija je motivacija

Sada su Vlčekovi u dilemi, kako podmiriti velike potrebe tržišta te su se orjentisali na kupovinu kvalitetne mehanizacije koja će im olakšati rad u plastenicima i povećati rod. „ Uvek sam maštao o sopstvenom biznisu i još kao mlađi gledao šta i kako može da se unapredi na porodičnom gazdinstvu. Smatram da čovek ima manje motiva za posao ako radi za drugog. Mislim da sam ja mnogo motivisaniji i da mi sve što treba da se radi pada manje teško nego zaposlenima“ kaže Vlček. On dodaje da i dan danas voli da eksperimentiše u plasteniku, a ove godine na red su došle i maline.

LG 1120x180px

Organska proizvodnja

Svake sedmice na specijalizovanim pijacama u Beogradu, Novom Sadu i Bačkoj Palanci prodaje povrće svojim stalnim mušterijama. A onima koji su robu naručili putem interneta, dostavljaju je na kućnu adresu. Robe nema toliko koliko je tražena dodaju Vlčekovi, a često se desi da je brzom poštom šalju i van granica naše zemlje.

PROČITAJTE I...  Kinezi grade industrijski park za voće i povrće?

Kako postići najbolje rezultate

Mirku nije bilo teško da uplovi u agrobiznis jer je odrastao u Pivnicama, i od davnina uz redovne poslove i njegovi roditelji bili su okrenuti pojoprivredi. On kaže da prinosi koji se dobijaju u organskoj proizvodnji mogu da podbace ali i da budu znatno bolji nego u konvencionalnoj poljoprivredi. Suština ove proizvodnje je da se uspostavi odgovarajući prirodni sistem na parceli jer se onda postizu i najbolji rezultati.

O tome kako se u povrtnjaku snalazi bez pesticida, herbicida i veštačkih đubriva, Mirko Vlček kaže da stajsko đubrivo zamenjuje sve „ veštake“, a azotna đubriva kopriva.

Organska proizvodnja povrca

O tome koliko je organska proizvodnja profitabilna, Vlčekovi kažu da je to kao i svaki drugi biznis – koliko truda i rada uložite toliko i zaradite. Za početak, dovoljna je mala bašta. Ko se tu snađe može dalje da razvija gazdinstvo, kazu Vlčekovi danas jedni od najpoznatijih proizvođača organske hrane u našoj zemlji.

Prethodni tekstZasadi krušaka sve češće potiskuju jabuku
Sledeći tekstŠteta od suše, mrazeva i grada prepolovila BDV poljoprivrede

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime