Otkup i prerada svežeg voća i povrća u Svilajncu

0
5533
Agrosaveti - Otkup i prerada Svilajnac 01

Na našem portalu navikli ste da vas vodimo kroz proizvodnje različitih domaćina širom Srbije. Kada je voćarstvo u pitanju, pratimo neretko ceo godišnji proces od zasada do branja prvog voća, savete i iskustva proizvođača, kao i kretanja pojedinih kultura na tržištu. Ovoga puta rešili smo da zavirimo tamo gde voće i povrće i završava, kod otkupljivača i prerađivača i to domaćih. Uputili smo se u Svilajnac u najstariju hladnjaču za preradu prvenstveno voća i to još iz vremena stare Jugoslavije.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Kompanija Voćar AD, bavi se baš tim – otkupom svežeg voća i povrća, organizovanjem  proozvodnje, odnosno hladne prerade voća i povrća, zamrzavanjem, podhlađivanjem i skladištenjem. Osnovana je davne 1948. Godine a podmlađena i osavremenjena pre oko decenije.

Zaštitni znak

Nosioci proizvodnje ove kompanije i njihov zaštitni znak su višnja, šljiva i paprika, a od prošle godine uvedeni su i karfiol i brokoli. Kompanija Voćar AD otkupljuje i drugo voće, poput jagode, maline i kupine ali u manjim količinama. Otkup i proizvodnja počinje početkom juna, kada dolazi višnja, nastavlja se sa šljivom, a zatim paprikom čiji otkup i proizvodnja traju do duboko u jesen.

ExelGrow Adama 1120x180

I voće i povrće otkupljuje se od proizvođača iz cele Srbije. Dok povrće najviše dolazi i Vojvodine, kada su voćne kulture u pitanju, Šumadija prednjači kaže Dragana. Ipak, pre dve godine, ovo preduzeće otišlo je korak dalje u proizvodnji i to sa prvim ličnim zasadom kupina.

PROČITAJTE I...  Specijalitet iz Srema uskoro i na ruskim trpezama

A gde posle ide voće i povrće?

I njihova kupina, kao i sve ostale voćne i povrtarske sirovine koje se od proizvođača otkupljuju, završavaju u hladnjači. Ali zavirili smo i pitali kako zapravo izgleda proces dalje obrade od momenta kada iz proivođači predaju?

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Proizvodi dalje odlaze najviše na strana tržišta, mahom rusko i u zemlje evropske unije. Na tom putu, kompanija Voćar AD mora da zadovolji sve standarde koje nabavljači zahtevaju, i tu jednostavno nema odstupanja. Takav način proizvodnje, poštuje se i usavršava već više od decenije.

Loša poljoprivredna godina uvek se nekako sumira baš tamo gde završava, u proizvodnji. To su osetili i ovi prerađivači. Ali rešenja uvek mora biti baš zbog godina poput ove.

Infinito Bayer 1120x180 V01

I šta posle prerade? Proizvodi kompanije Voćar AD odlaze dalje  industrijama za finalnu preradu voća i povrća, proizvodnju sokova, kompota, džemova, voćnih jogurta, sladoleda, konditorskoj i pekarskoj industriji i slično, uglavnom na strana tržišta. Pored proširenja sopstvene voćarske proizvodnje, upravo u tome i dalje vide budućnost – usavršavanje tehnologija i standarda i otvaranje i ka novim, zahtevnijim tržištima.

PROČITAJTE I...  Deponija višanja

Opširnije pogledati u prilogu.

Spyrale Adama 1120x1080

Prethodni tekstOtvoreni dani biodiverziteta na Rajcu
Sledeći tekstOrgansko govedarstvo – sličnosti i razlike sa konvencionalnom proizvodnjom

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime