Povrtarsko – voćarska proizvodnja u selu Radenković

0
1465
Agrosaveti - Povrtarsko - voćarska proizvodnja 04

Jedan od retkih mlađih ljudi koji je odlučio da ostane u svom mestu i bavi se poljoprivredom je Branislav Tufegdžić iz mačvanskog sela Radenković. Uhvatio se u koštac sa svim nevoljama koje prate domaći agrar, a to je pre svega nestabilno tržište, nedostatak radne snage i svežeg novca za ulaganje u proizvodnju.

Adama Maganic 1120x180

Agrosaveti - Povrtarsko - voćarska proizvodnja 06

Branislav je vrstan ratar i povrtar, dok se poslednjih godina sve manje bavi stočarstvom, jer su prilike na tržištu stoke nepovoljne. Kako sam kaže, u lancu stočarstva, jedino seljak koji hrani stoku ne zaradi ništa.

Agrosaveti - Povrtarsko - voćarska proizvodnja 07

Zbog neprilika u stočarstvu, ovaj proizvođač se okrenuo uzgoju kukuruza i pšenice. Hlebno zrno predaje lokalnim mlinarima, a deo naplate je kompenzacija za hleb. Mnogo vremena i rada posveti se i baštama sa povrćem, a na njima deo površine zauzima kupus koji Tufegdžić uzgaja kombinovanjem tri sorte.

MPS baneri II

Proizvodni aduti

Iako se naširoko bavi poljoprivredom, ovaj proizvođač se najviše posvetio uzgoju jagoda, te paradajiza i paprike, koji su mu proizvodni aduti.

Agrosaveti - Povrtarsko - voćarska proizvodnja 03

Proizvodi iz bašti Tufegdžića tražena su roba na pijacama u Inđiji, gde kvalitetno povrće čeka mahom stalne mušterije. Ipak, iako proizvodi kvalitetan paradajiz, njegovu cenu obara povrće koje stiže iz inostranstva. No, ove godine kompenzacija je stigla u vidu zarade na jagodama, iako su vremenske neprilike smanjile rod ovog voća.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Povrtarsko - voćarska proizvodnja 02

Nepredvidivo i nestabilno tržište i proizvodnja u kojoj se često gleda u nebo znaju da pokvare računicu, ali Branislav Tufegdžić svoju budućnost, i pored svih teškoća, vidi na selu. Zato planira intenzivniju proizvodnju nekih kultura i uvođenje novih.

PROČITAJTE I...  Integralna proizvodnja povrća

Agrosaveti - Povrtarsko - voćarska proizvodnja 05

Za svaku uspešnu proizvodnju potrebno je iskustvo i znanje. Jedan od razloga dobrog kvaliteta povrća na parcelama Branislava Tufegdžića je intenzivna saradnja sa stručnom službom firme „Agropetrović“.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Agrosaveti - Povrtarsko - voćarska proizvodnja 01

Saradnja sa stručnom službom omogućila je Branislavu da reši probleme koji su se pojavili sa kupusom. Uz stručne savete i nadzor, primenom adekvatne prihrane kao i đubriva prilagođenog fazi razvoja biljke, problemi su otklonjeni.

Opširnije pogledati u prilogu.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekst”Srbijavode” daju u zakup vodno zemljište za hidroelektrane
Sledeći tekstRatari protestvovali zbog cene suncokreta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime