PROBLEMI u RATARSKOJ proizvodnji gazdinstva Gajić iz Bačke Palanke

0
266
stevica gajic ratar
Foto: Stevica Gajić, Bačka Palanka / Vertigo produkcija - U našem ataru

Na svom imanju u Bačkoj Palanci Stevica Gajić, zajedno sa bratom, sinom i ćerkom, obrađuje zemlju na 400 hektara. Na njoj se gaje pšenica, ječam, uljana repica, kukuruz i soja. Ova porodica se decenijama unazad bavi poljoprivredom, pa je Stevica još od dede dobio zemlju u nasledstvo, da je obrađuje i da ih hrani.

Adama Maganic 1120x180

Međutim, kako prošla godina za mnoge ratare nije bila povoljna, tako i Stevica kaže da nije naročito zadovoljan prinosima.

„Unazad već tri godine je loš prinos. Imali smo sušan period, prošle godine smo imali oluju, kukuruz nam je bio polegao, tako da smo sa prinosima ispod proseka“ – kaže naš sagovornik.

Paradajz 1120x180

Ova godina je takođe sušna, te je pšenica žedna. Kada je sušan period, kao što je ove godine, ratari se snalaze na razne načine, uz navodnjavanje i odabirom hibrida ranije grupe, dok čekaju kišu.

Na gazdinstvu porodice Gajić, mehanizacija je u poslednjih 10 godina dosta obnavljana, što im, kako kaže naš sagovornik, olakšava rad, a samim tim je bolji i prinos.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Zemlja prvo treba da se voli, pa tek onda da se uzme digitron u ruke

Na pitanje da li se isplati živeti od poljoprivrede, Stevica kaže da je to moguće, ako čovek puno radi i to na velikoj površini zemljišta, i ako uz to gaji i malo voća i povrća.

PROČITAJTE I...  Optimalan procenat vlage u kukuruzu za skladištenje

Način skladištenja robe je veoma važan, te tako Stevica na delu zemlje gradi hangar za skladištenje žitarica i mehanizacije. U planu je i proširivanje, kako bi bilo mesta i za povrće.

Krompir 1120x180

„Što se tiče same poljoprivrede, mi koji smo dugo u tom poslu i koji smo odrasli na zemlji od malena, to prvo treba da se voli, pa tek onda da se uzme digitron u ruke“, kaže Stevica.

Opširnije možete pogledati u video prilogu:

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Sagovornik: Stevica Gajić, ratar iz Bačke Palanke

Prethodni tekstSrdačica i ljubav prirode prema čoveku
Sledeći tekstMeđunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 18. do 23. maja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime