Uzgoj jabuka u Tavankutu

0
863
Agrosaveti---Uzgoj-jabuka---Tavankut---01

Tmurni gradonosni oblaci, koji su krajem maja naneli ogromne štete voćarima u Subotičko-horgoškoj peščari, nisu zaobišli ni voćnjake porodice Vidaković u Tavankutu. Dok obilazimo njihov uzgoj jabuka, naša sagovornica Klara Vidaković, zabrinutog izraza lica nam objašnjava da su se jedva oporavili i od posledica prošlogodišnjeg olujnog nevremena. Majski led obrao im je 40 posto roda i nije im ulio mnogo optimizma, kada je reč o ovogodišnjoj proizvodnji.

Adama Sultan 1120x180

Led „obrao“ jabuke u Subotičko – horgoškoj peščari

Kako napominje ova poznata voćarka, sredstava za kupovinu protivgradne zaštite nemaju. Uzdali su se u radarski centar ali, kako razočarano dodaje, njihovim krajem ni ove godine nisu preventivno odzvanjale protivgradne rakete. Para, kako kaže, nemaju ni za plaćanje osiguranja useva, te su im pogledi često zabrinuto upereni u nebo. Zabrinutost ih nije napuštala još od prošle godine, navodi Klara. Zbog lošijeg kvaliteta jabuka, rusko tržište bilo im je nepristupačno. Klara kaže da su pooštreni kriterijumi ruskih trgovinskih lanaca dovele do toga da se većina proizvođača preorijentiše na druga tržišta ili se fokusiraju isključivo na domaće.

PROČITAJTE I...  Izumeo jedinstvenu mašinu da pomogne komšiji: Freza sa ulagačem za đubrivo

Agrosaveti---Uzgoj-jabuka---Tavankut---02

IPARD sredstva tračak nade

Tračak nade i optimizma ovoj porodici mogla bi da budu bespovratna podsticajna sredstva iz evropskih fondova za koja se nedavno aplicirali. Želja im je da potencijalan novac iz IPARD fonda investiraju u obnovu zastarele mehanizacije. Činjenica da su meštaninu susednog sela, prošle godine odobrena sredstva, ohrabruje ih u tome da istraju. Dobro bi im došla savremenija mehanizacija, kako u voćnjaku, tako i za obradu zemljišta. Iako je prepoznatljiv njihov uzgoj jabuka po sortama ajdared, red šif, jonagold ali i šljivama, Vidakovići su svakodnevno posvećeni i poslovima na njivi. Ceo proces proizvodnje raspoređen je, kako šaljivo dodaje Klara, na ravne časti – između nje i supruga.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Gorak je hleb koji jedu domaći voćari

Za 25 godina bavljenja poljoprivredom Klara kaže da ne pamte da im je ijedna bila toliko nepovoljna kao 2018 – ta, pre svega finansijski. Kaže da bi lista stvari u koje je neophodno ulagati predugačka. Od repromaterijala, hemijskih sredstava do kvalitetne radne snage do koje je sve teže doći.

PROČITAJTE I...  Radovi u voćnjaku nakon berbe

Agrosaveti---Uzgoj-jabuka---Tavankut---03

Dve i po decenije kvaliteta

Dobro bi im, kaže ova 43-ogodišnja Tavankunćanka, došla veća pomoć države. To bi veliki broj tamošnjih voćara odvratilo od odustajanja od dalje proizvodnje. Iako su dvojica njihovih sinova odlučila da se bave pravom i pedagoškim radom, bračni par Vidaković, uz savete stručnjaka iz PSSS u Subotici, sa nesmanjenim entuzijazmom se posvećuju svom gazdinstvu. Za dve i po decenije proizveli su na desetine tona prvoklasnih šljiva i jabuka.

BioPlug 728x90px

Prethodni tekstFarma krava i IPARD sredstva u Tavankutu
Sledeći tekstUzgoj pčela i proizvodnja meda u Barajevu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime