Farma KRAVA i svaštarska proizvodnja u selu Vukmanovac

0
116

Iako je većina njegovih vršnjaka, ali i mlađih meštana iz sela Vukmanovac, nadomak Jagodine, šansu za boljim životom potražila u inostranstvu, 37- ogodišnji Milan Petrović, nije sledio taj negativan trend napuštanja sela. Kako nam je rekao prilikom obilaska njihovog porodičnog gazdinstva, iako život na selu nije nimalo lak, draži mu je od gradske buke i gužve. Nabrajajući prednosti života na selu, Milan je sa posebnom emocijom opisivao svoja buđenja uz rađanje sunca, cvrkut ptica i mukanje krava, koje su, kako je dodao u šali, preciznije od bilo kog elektronskog budilnika. Cela porodica Petrović, od najmlađeg, do najstarijeg člana, je uskladila svoj dnevni ritam sa kravama mezimicama, jer im one obezbeđuju deo porodičnog budžeta.

Adama Maganic 1120x180

Domaće mleko se nekada smatralo seoskim blagom

Nažalost, kako nam se požalio ovaj pomoravski domaćin, bavljenje mlečnim govedarstvom, je sve manje isplativo, naročito sa manjim brojem grla. Višestruko su se povećale cene svih inputa, repromaterijala, goriva, đubriva, hemijskih sredstava i stočari su od početka godine bili u teškoj situaciji.Taj svakodnevni mukotrpni posao, poslednjih godina je bio praćen i sunovratom otkupnih cena, što je obeshrabrilo mnoge tamošnje domaćine, koji se teška srca premišljaju da li da predaju svoja grla klaničarima, ili da nastave da posluju bez dobiti.

PROČITAJTE I...  Uzgoj krava i proizvodnja mleka: Opstajemo „na mišiće“

Mleko sa većine domaćih farmi je proverenog kvaliteta, što se nekada smatralo seoskim blagom, ističe naš sagovornik i dodaje da su na prezasićenom tržištu danas, nažalost, u ponudi i mleka iz raznih zemalja, od kojih su mnoga diskutabilnog sastava. Žalosno je što se, kako dodaje naš sagovornik, ekstra kvalitet domaćeg mleka nedovoljno plaća primarnim proizvođačima, i što „kajmak“, već godinama, skidaju oni što su poslednji u lancu proizvodnje.

MPS baneri II

Svaštarenje neophodno za opstanak gazdinstva

Subvencije, koje su nakon majskih protesta stočara, neznatno povećane su dobrodošle, ali su i dalje nedovoljne za normalno funkcionisanje farmi, smatra Petrović. Država je povećala subvencije na 40 hiljada dinara, ali je inflacija koja raste iz meseca u mesec, obezvredila tu sumu. Pored toga, mlekare su automatski snizile otkupnu cenu mleka, te su proizvođači u istom problemu kao i pre povećanja.

Milan i njegova porodica vode brigu o 5 krava simentalske rase, a svaka im dnevno daje po 25 litara mleka. Obrađuju i 20 hektara zemlje, imaju desetak ovaca, 500 stabala šljiva, obrađuju i vinograd, te ih je teško predstaviti samo kao stočare, ratare ili voćare. Svaštarenje je neminovno u današnje nesigurno vreme, kaže naš domaćin, jer su nepredvidive i vremenske i tržišne prilike, i ništa se ne može planirati.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Nezapamćene majske i junske obilne kiše, ojadile su mnoge jagodinske paore i za narednu sezonu. Ovaj mladi proizvođač smatra da je ljudski faktor itekako doprineo poplavama, budući da su nam potoci i reke zatrpani otpadom, ne postoje brane na planinama koje bi bile prepreka vodi koja se sliva sa njih, i ako se ne prizovemo pameti, gledaćemo reprizu sličnih scenarija.

PROČITAJTE I...  Pravilan izbor priplodnih junica

Mladi treba da budu na listi prioriteta države

Budući da je u selu sve manje radno sposobnog stanovništva, a i u okolnim mestima se teško može doći do kvalitetne radne snage, Petrovići svaki zarađeni dinar investiraju u obnovu mehanizacije, s obzirom na to da se bave i uslužnim delatnostima u jeku žetve. Obećani „plavi dizel“, odnosno regresirano gorivo, koje bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude uvedeno od početka naredne godine bi mu, kaže, mnogo značilo, a voleo bi kada bi mladi poljoprivrednici, poput njega, bili na višoj poziciji i na listi prioriteta aktuelne ministarke poljoprivrede, Jelene Tanasković.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Opširnije pogledajte u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Milan Petrović, poljoprivrednik iz Vukmanovca, Jagodina

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstŽitnica Grčke uništena, posledice katastrofalne
Sledeći tekstRobne rezerve obnavljaju zalihe pasulja i pirinča – u toku je prikupljanje ponuda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime