Dok se poslednjih nekoliko godina u Bačkoj sve više govori ali i realizuje priča o gajenju malina, ali i drugim voćarskima a odmah za njima i povrtarskim kulturama, nosioci porodične tradicije ovog kraja, ne posustaju pred trendovima tržišta već ostaju verni proizvodnjama koje su im ostavljene u nasledstvo.
Takva je priča i Željka Kovačevića iz Bačkog Dobrog Polja, koji je nosilac četvrte generacije koja se u njegovoj porodici bavi stočarskom, proizvodnjom mleka i ratarstvom.
Naš domaćin je po struci serviser računarskih sistema. Zavidnom iskustvu i znanju u ovoj profesiji, možda još više parira i prednjači i kvalitetna proizvodnja mleka, pažljivo i genetski biran uzgoj grla i stručnost u ovoj oblasti poljoprivrede. Ali u svemu tome je tvrdi, nekako ipak najvažnija tradicija koja se ne prekida.
Mlečno govedarstvo najteža grana poljoprivrede
Dugogodišnje iskustvo Željka Kovačevića koje se prenosi sa generacije na genaraciju, praćenje aktuelnosti u oblasti mlečnog govedarstva i poštovanje svih standarda ove grane proizvodnje, nisu nas prvi put dovele ovom domaćinu. Stoga nas je, pozivajući se na sve prethodno navedeno, zanimalo šta sve zapravo proizvođači mleka u Srbiji moraju trenutno da ispoštuju, ne bi li bili konkurentni na tržištu?
Mlečno govedarstvo Željko i danas smatra najtežom granom poljoprivrede koja proizvođača uzima 24 sata. Gledajući zaokruženu celu sliku ove proizvodnje u našoj zemlji, ona je kaže naš domaćin, nepravedno zapostavljena od strane skoro svih. Ali se bori i postoji.
Od svih, više od 30 grla, koje ima na svom porodičnom domaćinstvu, sva grla su baš tu i oteljena. Da bi se postigao kvalitet od kog porodica Kovačević ne odustaje, preventiva u ovoj grani govedarstva kaže, počinje baš tada, od prvog dana života svakog grla.
Ishrana grla porodice Kovačević nužno podrazumeva seno lucerke, koncentrovani deo i veliku količinu slame i kukurzovine, koje zadovoljavaju potrebe grla u celulozi. I objekti za držanje goveda su urađeni po hasap sistemu kako bi se u potpunosti ispratio ceo proces proizvodnje mleka koji na kraju rezultira od šest do devet hiljada litara godišnje po proizvodnom grlu.
Problemi koji muče većinu poljoprivrednika
A kada su problemi u pitanju, Kovačević nažalost bije bitku sa istim onim koji muče i većinu ostalih poljoprivrednika. Sve može i bolje i više i trebalo bi, na kraju krajeva, i kada je proizvodnja mleka u pitanju, kaže naš domaćin.
Za njega kao i sve ostale proizvođače mleka i one koji se bave stočarstvom u Srbiji, nema odmora. Naš današnji domaćin inače je svojevremeno, sedamdesetih godina stare Jugoslavije u Kisaču, sa svojom tadašnjom firmom, montirao i prvo procesno izmuzište u zemlji. U odnosu na tadašnji entuzijazam, mnogo se stvari promenilo i postalo deo daleke istorije, baš kao i tadašnja zemlja.
Opširnije pogledati u prilogu.