Rezultati dobre genetike u mlečnom govedarstvu

0
979
Agrosaveti - Rezultati dobre genetike u mlečnom govedarstvu 05

Dok se poslednjih nekoliko godina u Bačkoj sve više govori ali i realizuje priča o gajenju malina, ali i drugim voćarskima a odmah za njima i povrtarskim kulturama, nosioci porodične tradicije ovog kraja, ne posustaju pred trendovima tržišta već ostaju verni proizvodnjama koje su im ostavljene u nasledstvo.

Spyrale Adama 1120x1080

Takva je priča i Željka Kovačevića iz Bačkog Dobrog Polja, koji je nosilac četvrte generacije koja se u njegovoj porodici bavi stočarskom, proizvodnjom mleka i ratarstvom.

Agrosaveti - Rezultati dobre genetike u mlečnom govedarstvu 02

Naš domaćin je po struci serviser računarskih sistema. Zavidnom iskustvu i znanju u ovoj profesiji, možda još više parira i prednjači i kvalitetna proizvodnja mleka, pažljivo i genetski biran uzgoj grla i stručnost u ovoj oblasti poljoprivrede. Ali u svemu tome je tvrdi, nekako ipak najvažnija tradicija koja se ne prekida.

LIBRETO 1120x180

Mlečno govedarstvo najteža grana poljoprivrede

Dugogodišnje iskustvo Željka Kovačevića koje se prenosi sa generacije na genaraciju, praćenje aktuelnosti u oblasti mlečnog govedarstva i poštovanje svih standarda ove grane proizvodnje, nisu nas prvi put dovele ovom domaćinu. Stoga nas je, pozivajući se na sve prethodno navedeno, zanimalo šta sve zapravo proizvođači mleka u Srbiji moraju trenutno da ispoštuju, ne bi li bili konkurentni na tržištu?

PROČITAJTE I...  Tov bikova u Hrvatskoj

Agrosaveti - Rezultati dobre genetike u mlečnom govedarstvu 06

Mlečno govedarstvo Željko i danas smatra najtežom granom poljoprivrede koja proizvođača uzima 24 sata. Gledajući zaokruženu celu sliku ove proizvodnje u našoj zemlji, ona je kaže naš domaćin, nepravedno zapostavljena od strane skoro svih. Ali se bori i postoji.

Agrosaveti - Rezultati dobre genetike u mlečnom govedarstvu 03

Od svih, više od 30 grla, koje ima na svom porodičnom domaćinstvu, sva grla su baš tu i oteljena. Da bi se postigao kvalitet od kog porodica Kovačević ne odustaje, preventiva u ovoj grani govedarstva kaže, počinje baš tada, od prvog dana života svakog grla.

Agrosaveti - Rezultati dobre genetike u mlečnom govedarstvu 04

Ishrana grla porodice Kovačević nužno podrazumeva seno lucerke, koncentrovani deo i veliku količinu slame i kukurzovine, koje zadovoljavaju potrebe grla u celulozi. I objekti za držanje goveda su urađeni po hasap sistemu kako bi se u potpunosti ispratio ceo proces proizvodnje mleka koji na kraju rezultira od šest do devet hiljada litara godišnje po proizvodnom grlu.

Problemi koji muče većinu poljoprivrednika

A kada su problemi u pitanju, Kovačević nažalost bije bitku sa istim onim koji muče i većinu ostalih poljoprivrednika. Sve može i bolje i više i trebalo bi, na kraju krajeva, i kada je proizvodnja mleka u pitanju, kaže naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Stočar iz Čuruga – otkupna cena mleka treba da bude 100 dinara plus premija

Agrosaveti - Rezultati dobre genetike u mlečnom govedarstvu 01

Za njega kao i sve ostale proizvođače mleka i one koji se bave stočarstvom u Srbiji, nema odmora. Naš današnji domaćin inače je svojevremeno, sedamdesetih godina stare Jugoslavije u Kisaču, sa svojom tadašnjom firmom, montirao i prvo procesno izmuzište u zemlji. U odnosu na tadašnji entuzijazam, mnogo se stvari promenilo i postalo deo daleke istorije, baš kao i tadašnja zemlja.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstRatari: Skladištari nas ucenjuju prodajom kukuruza
Sledeći tekstFarma virtemberg ovaca u Ravnom Selu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime