Najbolji mladi lider agrobiznisa: Ovo je trenutno najperspektivnija stočarska grana

1
541

Potencijal održivog razvoja poljoprivrede je u mlađim generacijama, koje su spremnije na korišćenje novih tehničko-tehnoloških inovacija, i koje se lakše prilagođavaju oštroj tržišnoj utakmici – smatra Dušan Radanović, svestrani proizvođač iz Čuruga. Ovaj 38-ogodišnji master ekonomije, sa desetogodišnjim radnim iskustvom u Produktnoj berzi, kaže da je došlo vreme za smenu generacija u poljoprivredi, a otkriva nam i koja je to trenutno najperspektivnija proizvodnja u stočarstvu.

Adama Maganic 1120x180

Radanović kaže da su na poljoprivrednu scenu, poslednjih godina, stupili edukovani proizvođači, kojima poljoprivreda nije alternativna delatnost, već glavni izvor prihoda. Dušan, koji je dobitnik i priznanja „Poljoprivrednik nove generacije“, kaže da mu ono imponuje, ali ga i obavezuje na postizanje još boljih rezultata u proizvodnji. Jednako je ponosan i na titulu najboljeg mladog lidera agrobiznisa, koja mu je dodeljena na Novosadskom sajmu, a koja ga, kako navodi, obavezuje da svojim znanjem i iskustvom pomogne početnicima u proizvodnji.

Master ekonomista u „poljoprivrednim vodama“

Iako je odrastao u Novom Sadu i u tom gradu stekao formalno obrazovanje, ljubav prema rodnom Čurugu, je prevagnula i uprkos dobro plaćenom poslu, upustio se u „poljoprivredne vode.“, kako bi bio sam svoj gazda. Iako se uspešno bavi i mlečnim govedarstvom i ratarstvom, okosnica Radanovićeve proizvodnje je ovčarstvo, odnosno tov jaganjaca.

MPS baneri II

Kako ističe, reč je o trenutno najperspektivnijoj stočarskoj grani.U ovoj humanoj stočarskoj grani, proizvođači moraju da zadovolje i kvalitet i kvantitet, naglašava ovaj ambiciozni proizvođač. A kada se zadovolje oba ta parametra, proizvođačima sledi pronalaženje najpovoljnijeg tržišta za plasman robe, čija cena je često nepoznanica.

PROČITAJTE I...  Mladi u agrobiznisu traže veću konkretnu podršku države
jagnje
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Klanica u Kniću „čeka“ da se ovčari slože

Kako bi za sva vremena stalo na put niskoj otkupnoj ceni jagnjadi i ovaca, Udruženje odgajivača ovaca Srbije je pre dve godine pokrenulo inicijativu za izgradnju sopstvene klanice sa preradom ovčijeg mesa. Obezbeđena je parcela od od 1,3 hektara sa kompletnom infrastrukturom u opštini Knić, kao i 50 odsto ukupne vrednosti investicije pomoći od Ministarstva poljoprivrede, ali je izostala reakcija samih proizvođača.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Radanović novonastalu situaciju pripisuje isključivo neslozi proizvođača, kako nam je rekao, deo njih nije želeo da uloži svoj novac, te je propuštena odlična poslovna pogodnost, i ovčari su ponovo prepušteni na milost i nemilost tržišta. Zato će, kako dodaje na kraju naše posete, njegova misija, ali i misija njegovih kolega iz Udruženja odgajivača ovaca Srbije, biti menjanje svesti proizvođača kroz razne edukacije. On je pozvao mlade poljoprivrednike da prate konkurse resornog Ministarstva, za start ap programe, uz poruku da je to jedina stočarska grana, u kojoj, zahvaljujući subvencijama države, proizvođači nikada nisu u minusu.

PROČITAJTE I...  Voice: Firma koja posluje sa gubicima kupila imovinu IMT-a

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Sagovornik: Dušan Radanović, master ekonomije, poljoprivrednik nove generacije i stočar iz Čuruga

Prethodni tekstTaloženje šire prilikom procesa proizvodnje vina
Sledeći tekstInstitut za stočarstvo: Neophodno zaštititi autohtone rase ovaca i koza

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime