Romanovska ovca u Radincu kod Smedereva

0
1175
Agrosaveti---romanovska-ovca---03
Timac AGRO

Goran Nikolić iz Radinca kod Smedereva je pre nekoliko godina rešio da ozbiljnije zagazi u svet ovčarstva. Razmišljao je koju rasu da uzme, te je romanovska izabrana. Našem domaćinu stočarstvo, pa ni ovčarstvo, nije strano. Kako kaže, odrastao je uz Lipsku ovcu. Nije mu bio problem da uz svinjarstvo, odvoji vreme i za ovčarstvo.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

‚‚Ja sam rešio sa jednim drugarom, 2016., da počnemo da negujemo ovce. Pošto poznajem, odrastao sam uz ovce i uz stoku, a i mesar sam po struci pa znam šta je kvalitet mesa. Kad smo pogledali plodnost, potrošnja hrane za prirast, kvalitet mesa, odluka je pala na romanovsku. Još uvek se vodi kao ređa rasa i teško je doći do kvaliteta. Mi smo počeli sa 4 ovce i sa 4 jagnjeta, sad imamo 70.‚‚ – priča o svojim počecima Goran.

Chief-1120x180

Prosek jagnjenja se na ovoj farmi kreće oko 5,3 godišnje. Time su i više nego zadovoljni. Naravno za tako nešto neophodna je dobra ishrana na čemi naš domaćin nikada ne štedi.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---romanovska-ovca---02

‚‚Mnoge stvari su mi se, u odnosu na teoriju, pokazale čak i bolje. Prva grla koja sam nabavio, to nisu bila kvalitetna grla. To nisu bile kvalitetne linije. Nego šta se našlo trenutno na terenu. I zbog cene,… Nećete vi sad ada uložite 500-600 evra u neku ovcu a ne znate ni kakva je rasa. Onda smo mi išli na neku jeftiniju soluciju. 150 evra po ovci pa ćemo da vidimo. Međuti, ispostavilo se, da pošto ih mi bolje hranimo, da ovce koje nikada nisu imale trojke, da su kod nas stalno trojke bile. Dva puta godišnje se jagnje. Nešto kraće nose, nekih dve nedelje, od ostalih rasa. To je ovca koja se pari tokom cele godine. Nekih 20-ak dana posle jagnjenja je ponovo u pripustu.‚‚ – priča nam Goran.

Nicogan-1120x180

Ispaša važna ali ne daje maksimum

Da bi se toliko uzelo od ovce mora joj se i dati. Romanovska se na ovoj farmi slobodno šeta. Ipak, ne žive od ispaše kako kaže naš domaćin. Ona može da preživi na oskudnoj ishrani, ali se onda od nje ne treba očekivati maksimum.

Biofor baner 728x90

‚‚Kod mene jedu 6 žitarica uz, normalno, kabastu hranu. Dajemo grašak, ovas, kukuruz, tritikal i ječam. To su žitarice koje dajemo uz kabastu hranu. Deteline dovoljnu iz veštačke livade. Stočni grašak isto kosimo. Mikro i makro elemente koje one ližu kroz krupice, sve to traži da biste vi imali produktivnost tih ovaca. Prosek mi je nekih 85-90 kg kod trojki.‚‚ – ističe Goran.

PROČITAJTE I...  Stado koza u selu Radinac

Agrosaveti---romanovska-ovca---01

Mnogi romanovske ovce smatraju neprofitabilne jer navodno daju sitniju jagnjad. Goran ipak kaže da on sa prodajom nema problema. Ko jednom proba to meso, vraća se po još.

‚‚Ja nemam problem sa prodajom jagnjadi, jer mušku jagnjad samo prodajemo na klanje. Ženske ostaju sve. Nama sve ijdena pečenjara uzme sve. Kad je prvi put došao i uzeo, nije znao šta je. Kad je došao i video koliko su to široka i krupna jagnjad, koji procenat mesa daju,… Samo javi da će da dođe po još.‚‚ – napominje Goran.

Ruska i Češka romanovska ovca

Na farmi našeg domaćina postoje dve linije romanovske ovce. Ruska i Češka. Ova druga se više dopada Goranu jer je krupnija, ti i njena jagnjad budu sa većim prirastom. Što se tiče same plodnosti, tu nema razlike.

Trenutna cena jagnjadi je 260 dinara, za toliko je Goran prodao poslednju turu. Iako je to nešto niža cena u odnosu na proleće, naš domaćin kaže da mu se isplati. Svu hranu sam proizvede. Cilj mu je proširenje farme. Namera mu je da se nakon dostizanja željenog broja, ozbiljnije posveti selekciji, kako bi na farmi imao vrhunski kvalitet romanovske ovce.

PROČITAJTE I...  Romanovska ovca u selu Vajska

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime