Proizvodnja meda samoukog pčelara

0
117

Stacionirane košnice uz nepregledna polja uljane repice, i glasno, ujednačeno zujanje rojeva pčela oko njenih žutih cvetova, usputnim prolaznicima su jedinstven vizuelni prizor, ali i jasan znak da je počela prva prolećna pčelinja paša, i da te vredne medonosne insekte, ne treba uznemiravati u sakupljanju nektara. Ni naša reporterska ekipa im nije prilazila preblizu, ali smo uspeli da zabeležimo jedan radni sat te skladne i uigrane laboratorije. Milorad Pljuco, samouki pčelar iz Bačkog Dobrog Polja, nadgledao je njihove aktivnosti, i kako nam je rekao, sezonu su otvorile „punom parom“.

Adama Maganic 1120x180

Kiša i jako sunce nisu saveznici pčelarima

Sa prve ovogodišnje paše-uljane repice, Milorad očekuje da će  izvrcati petnaestak kilograma meda po košnici, što je jedan od boljih rezultata koji su njegove pčele ostvarile, u poslednjih 15 godina koliko se bavi pčelarstvom. Kako nam je rekao, svaka godina je za sebe, ali u proseku godišnje, iz 110 košnica, njegova supruga Jelka i on, uspeju da izvade i proizvedu između tone i po i dve tone kvalitetnog meda. Vremenske prilike nisu im saveznik poslednjih godina, pogledi su im, kaže, uvek upereni u nebo, ne pogoduju im ni kišoviti ni sušni dani.

PROČITAJTE I...  Sajam pčelara Vojvodine 2019.

Muke pčelara – masovni pomori pčela i krađe košnica

Iako se njemu to do sada nije dešavalo, Radovan saoseća sa pčelarima koji su pretrpeli gubitke u svojim pčelinjacima zbog pomora pčela, koje su se otrovale pesticidima sa pašnjaka. Kaže da ni brojni apeli pčelara nisu uspeli da podignu svest nesavesnih ratara ili voćara, koji iz neznanja ili zlobe, tretiraju svoje useve, bez prethodne najave pčelarima da pomere košnice.Trebalo bi, smatra ovaj iskusni pčelar, stati na put i sve učestalijim krađama košnica. Po njegovom mišljenju, u tu nesvakidašnju i rizičnu krađu, se sigurno ne upuštaju oni koji ne poznaju pčelinju ćud, već iskusni, dugogodišnji pčelari.

MPS baneri II

Nije med sve što ima etiketu na tegli

Pčelarska mafija, osim u krađi košnica, izveštila se i u falsifikovanju meda. Veštački med je naneo ogromnu štetu domaćim pčelarima, i tu veštinu su do te mere usavršili da se falsifikovani med može potvrditi samo u laboratorijama. Zato naš sagovornik savetuje sve ljubitelje meda da ga kupuju isključivo sa kućnog praga proverenih proizvođača.

PROČITAJTE I...  Istraživači otkrili novih 27 virusa pčela

Pedesetdevetogodišnji Milorad kaže da uprkos činjenici da svakodnevno provodi vreme sa svojim pčelama, posmatra njihovo ponašanje i osluškuje njihove potrebe, još uvek nije uspeo da pronikne u taj čudesan svet, i da svakog dana nauči nešto novo. Kaže da mu je samo sat vremena provedenih u prirodi sa pčelama dragocenije od bilo čega drugog na svetu, i planira da tako, uz pčelarenje, dočeka i svoje penzionerske dane – uz jutarnju kašičicu meda, malo propolisa i čašu medovače.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledajte u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Milorad Pljuco, samouki pčelar iz Bačkog Dobrog Polja

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO
Prethodni tekstKoristan vodič za rasađivanje kupusnjača u eko bašti
Sledeći tekstKo u Srbiji kontroliše upotrebu pesticida?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime