Uzgoj landras svinja u Bačkom Gradištu

0
4031
Agrosaveti - Proizvodnja prasadi 07

Iako automehaničar po zanimanju sa višegodišnjim iskustvom rada u inostranstvu, Dragan Cvetković iz Bačkog Gradišta, pre nekoliko godina sav zarađeni novac uložio je u podizanje objekata i posvetio se uzgoju prasadi. Njegova porodica bavila se duži niz godina ovčarstvom ali je on prva generacija Cvetkovića koji je svoju perspektivu video u svinjarstvu.

Adama Maganic 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja prasadi 06

Nemački landras je kod mene presudio zato što je, po meni, najotpornija i izdržljiva je. Imam i velikog jorkšira u čistoj rasi i nemački landras krmače. Nerasti su u rasi jorkšir“ – objašnjava Dragan Cvetković, poljoprivredni proizvođač iz Bačkog Gradišta.

Sa 25 krmača, naš domaćin godišnje uspeva da proizvede oko 400 prasadi. Kaže da mu proizvodnja uglavnom teče nesmetano s obzirom na to da je procenat uginuća mali, a i sa bolestima se vrlo retko suočavaju.

Paradajz 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja prasadi 05

Dragan kaže da je, zahvaljujući činjenici da je u inostranstvu „ispekao“ nekoliko zanata, to mogao da primeni i na svojoj farmi, te je sam podigao i namenske objekte svojim životinjama.

Proizvodnja i plasman

Strogo vodi računa o tome da im daje izbalansiranu ishranu. Uz premikse dobijaju ječam, suncokretovu sačmu, kukuruz a prilikom prašenja, supruga i on su, kako šaljivo dodaje, glavne dadilje. Cvetković kaže da je njegovo selo nekada imalo trostruko veći broj uzgajivača svinja ali da su se te farme vremenom ugasile zbog nesigurnog tržišta i stalnih oscilacija otkupne cene.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Proizvodnja prasadi 04

„Proizvodnju je održalo to što sam se opredilio za proizvodnju prasadi. Da sam otišao u tov, ne verujem da bih mogao izdržati. Tu su velike oscilacije u ceni. Bilo je perioda kada su i prasad bila 150 dinara pa nisu trebala nikom. Opet, tu ne možeš toliko da izgubiš kao na tovljenicima. Unazad dve, tri godine se cena drži, i mogu reći da je dobra“ – ističe Dragan Cvetković.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Crni Kao

Kada je reč o plasmanu robe sa time, kaže, od samog početka bavljenja ovom proizvodnjom nije imao problema. Ima jako dobru saradnju sa lokalnim ali i otkupljivačima iz susednog sela Čurug. Kada je reč o pomoći države, kaže da je ona primetna ali nedovoljna.

Krompir 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja prasadi 03

„Slabo država zna šta ja radim. Najbolje zna moja opština šta ja radim. Ta koordinacija bi bila bolja, po meni. Ušao sam u taj program da uzmem zemlju na pravo prečeg zakupa, tih 10-ak jutara. Eto to bi bila neka pomoć“ – navodi Dragan.

Udruživanje i konkurencija

Bilo je, kaže, u njihovom selu pokušaja udruživanja poljoprivrednika ali se zadruge nisu pokazale dovoljno efikasnim. Skeptičan je naš sagovornik i kada je reč o mogućoj stabilizaciji situacije na tržištu.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Proizvodnja prasadi 02

„Čisto sumnjam. Morao bi da postoji garant. Ko je taj neko? Mnogo puta smo moje kolege i ja postavili pitanje da taj garant budu klanice. Neće da se obaveže ni jedna klanica. Kad ima ponude, dobro ima. Kad nema ponude oni zovu, ali onda ja nemam“ – navodi Dragan Cvetković.

PROČITAJTE I...  Ratari i stočari se ne slažu sa matematikom ministarstva poljoprivrede

Činjenica da je domaće tržište preplavljeno robom iz uvoza ga ne obeshrabruje. Kaže da je zdrava konkurencija uvek dobrodošla, a on će se i ubuduće boriti isključivo kvalitetom. „Znam da ću se truditi da ostanem na ovom. Možda povećam malo broj krmača“ – kaže Dragan.

Adama Forapro 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja prasadi 01

Ideje za budućnost

S obzirom na to da Vojvodina ima sve potencijale za podizanje postrojenja na biogas i za proizvodnju električne energije, ne čudi činjenica da su u danima kada smo snimali ovaj prilog, domaćini iz Bečeja i Bačkog Gradišta, među kojima i naš sagovornik, pregovarali sa potencijalnim investitorima iz Grčke.

„Ideja je da u našoj opštini naprave proizvodnju biogasa sa stajnjakom, i tečnim i čvrstim. Oni bi proizvodili struju, a ujedno bi proizvodili i jednu vrstu komposta“ – završava razgovor Dragan Cvetković iz Bačkog Gradišta.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstŠumadijski ratari nezadovoljni cenom kukuruza
Sledeći tekstDani polja vinove loze Syngenta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime