Ženska inicijativa u poljoprivredi: Sama vodi domaćinstvo i farmu svinja

0
457

Dok žene na selu uglavnom vode računa o kući i ukućanima, domaćini imaju posla u njivi i oko stoke, pa su tako kod nas veoma retke žene koje samostalno vode gazdinstvo, jer ova oblast tradicionalno pripada muškarcima. To, međutim, nije slučaj u kući Tanje Živković, iz sela Saraorci. Ova mlada i energična žena, majka dvoje dece, vodi računa o svom domaćinstvu, a pored toga brine i o farmi svinja.  

Adama Asorbital 1120x180

Splet životnih okolnosti naterao je Tanju da potpuno samostalno mora da vodi poslove u poljoprivredi. Ona svaki dan nabavlja, primprema i melje hranu, čisti štalu, ide na otkup i brine o zdravlju životinja. Njen radni počinje u 7 sati ujutro i najčešće traje do kasnih večernjih časova.

Kad god može pušta svinje da šetaju

Za Tanju slobodno možemo da kažemo da je žena “zmaj”, jer se sa svim životnim nedaćama suočava potpuno sama. Njene krmače i prasići imaju ispust na imanju, pa kad god može Tanja pušta životinje da se slobodno šetaju. Ovaj slučaj je prava retkost na našim farmama. Obično su svinje osuđene na život u skučenom i ne tako čistom prostoru. Na ovoj maloj farmi dosta se vodi računa o higijeni objekta i uslovima držanja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Za 7 svinja i 40 prasića, rase Durok, koliko ih u ovom momentu ima na imanju, naša sagovornica je po potrebi i veterinar. Kada počne prašenje Tanja ostaje uz krmaču sve dok se posao ne završi, a prasići ugledaju svetlost dana.

PROČITAJTE I...  Porodične farme svinja

Sve finansira sama, a cena varira

Cena svinja varira, pa se prema tome u manjoj ili većoj meri uklapa i konačna zarada. U godini opšteg poskupljenja, nije lako napraviti dobru računicu, jer se cene inputa menjaju iz dana u dan.

Adama Tomigan XL 1120x180

Žene u poljoprivredni nisu u većoj meri prepoznate od strane države. Za sada Tanja sve finansira sama, bez i jednog ozbiljnijeg podsticaja. Cilj joj je da u bližoj budućnosti proširi svoju farmu i poveća broj svinja.

Organizovanog otkupa nema, pa su svinjari uglavnom prepušteni sami sebi prilikom plasmana. Uslovljavanja od strane nakupaca redovna su pojava.

KWS banner 728x90

Cena od oko 300 dinara po kilogramu nije loša, kaže naša sagovornica, i dodaje da obim posla u vidu celogodišnjeg rada i truda, trenutna cena ipak ne pokriva u potpunosti. Nepredviđenih okolnosti kada prašenje počne uvek ima, a  rizik od ishoda ovog procesa je veliki. Iako sve radi sama i poznaje posao do najvećih tančina, ponekad je ipak potrebna I pomoć veterinara.

Hrabrost, entuzijazam i velika marljivost odlike su koje krase ovu mladu ženu, a uspeh i zarada neminovno će doći sa vremenom, kao krunski dokaz da se trud uvek isplati. Mi se nadamo da će prilikom naše sledeće posete Tanja imati duplo veći broj svinja, a da će ženska inicijativa u poljoprivredi konačno biti prepoznata na pravi način.

pylon galenika jan 023

Opširnije pogledajte u prilogu gore.

PROČITAJTE I...  Zbog svinja strah za životnu sredinu u Španiji

Sagovornica: Tanja Živković, uzgajivačica svinja, selo Saraorci

9 delta posejdon
Prethodni tekstMajoran – Začin ljubavi i višenamenski lek
Sledeći tekstPriprema eko bašte za zimu – radovi koji se ne propuštaju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime