Kako sprečiti toplotni stres kod koka nosilja

0
342
kokoske
Foto: Vertigo produkcija / U našema ataru

Temperatura ima veliki uticaj na proizvodne sposobnosti domaćih životinja, pogotovo živine, jer ona nema znojne žlezde. Tokom leta, kada su povišene dnevne temperature i dođe do smanjenja broja jaja i pojavu jaja lošeg kvaliteta sa dosta tankom ljuskom –  vreme je da se reaguje.

Spyrale Adama 1120x1080

Kao što je rečeno u uvodu, živina nema znojne žlezde, a temperaturu regulišu fizičkim i metaboličkim mehanizmima (dahtanjem, podizanjem perja i krila, promena u konzumaciji hrane, itd).

Kada je visoka temperatura tokom leta, ona može izazvati toplotni stres kod koka nosilja, a u zavisnosti od uslova uzgoja. Zato treba preduzeti sve mere kako bi se temperatura unutar kokošinjca vratila na prihvatljive granice, a to je između 18 i 24°C.

LIBRETO 1120x180

Prilikom izgradnje kokošica treba imati u vidu da je potrebno da imate mogućnost da promenom određenih parametara utičete na unutrašnju temperaturu. To znači da kokošinjac poseduje dobar sistem ventilacije, prozračnost, materijale koji odbijaju sunčevu svetlost.

Međutim, mnogi kokošinjci nemaju posebne ventilacione sisteme, te se mogu preduzeti improvizovane mere zaštite kao što su provetravanje, stvaranje promaje, prekrivanje krova objekta. Kokama treba osigurati hladnu i pitku vodu, a ako je reč o objektu sa ispustom trebalo bi da imaju u njemu neko drvo ili grmaste biljke, kako bi koke same pronašle zaštitu od direktnog sunca.

PROČITAJTE I...  Najstarija porodična živinarska farma: Za godinu dana proizvede 9 miliona pilića

Kada dolazi do toplotnog stresa

Prvi siptomi toplotnog stresa se javljaju kada je temperatura između 26-32°C. Dolazi do smanjenog unosa hrane i do 50 odsto. Na temperaturi preko 32°C do 35°C moguća je pojava toplotnog udara. Živina širi krila i dahće na temperaturi preko 35°C što dovodi do klonulosti i malaksalosti, jer svu energiju troše na rashlađivanje. Kada je temperatura veća od 38°C u određenom kontinuiranom razdoblju pogubna je i dovodi čak i do pomora celokupnog jata.

Šta se još može učiniti za koke nosilje

Pored preduzetih mera, kako bi se smanjilo pregrejavanje i spasio kvalitet jaja, preporuka je da se u obroke dodaju suplementi, odnosno, vitaminsko-mineralni dodaci. Prvenstveno im se daje vitamin C i to kroz sistem napajanja, jer se postižu bolji rezultati. Takođe, poželjno je da im se daje u obrok kalcijum za jačanje ljuske jajeta i to krajem dana, tri-četiri sata pre totalnog mraka.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede RS, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi
Svetlana Mičić

Prethodni tekstCene oranica i dalje rastu – hektar u Futogu među najskupljim ikada
Sledeći tekstMali proizvođači: Mi smo nevidljivi za državu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime