Značaj merenja vlage u kukuruzu, pre skladištenja

0
308
merenje vlage u kukuruzu
Foto: Merenje vlage u kukuruzu / Vertigo produkcija / U našem ataru

Određivanje sadržaja vlage u zrnu kukuruza pre skladištenja je veoma važan korak u obezbeđivanju kvaliteta, bezbednosti i ekonomske održivosti uskladištenog zrna i nikako ne bi trebalo da se propusti. Zašto je ovo važno objašnjava Janjić Marija, savetodavac iz PSSS Vranje.

Orius 1120x1080

Sadržaj vlage u zrnu kukuruza direktno utiče na kvalitete i bezbednost uskladištenog zrna.

Određeni nivo vlage je neophodan za očuvanje nutritivnih vrednosti kukuruza. Ako je vlaga prevelika dolazi do razgradnje hranljivih materija, kao i razvoja nepoželjnih mikroorganizama. Takođe, previše vlažan kukuruz može doživeti skupljanje i gubitak težine tokom skladištenja zbog disanja i mikrobne aktivnosti. Ovo može rezultirati gubicima za farmere i skladištara.

Agil 1120x180

Visok sadržaj vlage u uskladištenom kukuruz stvara pogodne uslove za razvoj plesni, gljivica i bakterija što može dovesti do kvarenje zrna. Plesni mogu da proizvedu mikotoksine koji su štetni za životinje i ljude. Pored navedenog, previše vlage privlači insekte koji će neminovno napraviti oštećenja na kukuruzu.

Jako je važno znati po kojoj metodi se kukuruz skladišti, jer se za različite metode skladištenja preporučuju različiti nivoi vlage. Kada se odredi sadržaj vlage, nakon toga se sprovodi odgovarajući uslov za skladištenja, kao što je aeracija ili sušenje, kako bi se održao kvalitet zrna.

PROČITAJTE I...  Ratari treba da znaju za N-min metodu: Smanjuje troškove i povećava prinose

Ako se kukuruz bere sa višim nivoom vlage od željenog, poznavanje početnog sadržaja vlage omogućava efikasne procese sušenja kako bi se zrno dovelo do željenog nivoa vlage pre skladištenja.

Klikom na linkovani opis, možete saznati više o optimalnom procentu vlage u kukuruzu za skladištenje.

Prethodni tekstZaštita uljane repice od korova i štetočina u jesenjem periodu
Sledeći tekstSutra počinje 60. Oplenačka berba u Topoli

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime