Veganska hrana

0
743
Agrosaveti---veganska-hrana---03

Veganska hrana je za Slavnu Momirović postao način života u svakom smislu. Proizvodi vegansku hranu od organskih sirovina. Sa ovakvom ishranom se susrela još pre 27 godina u jednom vegetarijanskom restoranu u Nemačkoj. Kaže da je ukus hrane presudio da nastavi da se tako hrani. Pre desetak godina je napustila posao poštanske službenice i posvetila se proizvodnji organskih proizvoda.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

„Kada sam krenula sa ovom proizvodnjom, moja ideja je bila da napravim neku alternativu. Da ljudi koji žele da ne jedu meso, ili ga izbegavaju, da ga zamene sa nečim. Da taj prelazak bude bezbolan. Da taj obrok bude ukusan. Da budu siti i zadovoljni, a da pri tome ne mora da strada ni jedna životinja. Moja ideja je prvo moralno etičke vrednosti, bez ubistva i nasilja. Imamo toliko plodova, biljne hrane, povrća, orašastih plodova, začina, žitarica, mahunarki… To je sve toliko lepo i ukusno da je to, po meni, šteta ne iskoristiti.“ – rekla je Slavna Momirović, proizvođač veganske hrane iz Sombora.

U Slavninoj ponudi se nalaze slanina, kulen i kobasice, a sve to je prilagođeno ishrani bez mesa. Ona je na ovaj način povezala tradicionalne proizvode ovog podneblja sa vegetarijnskom ishranom.

Adama Sultan 1120x180

„Znamo samo za kulen napravljen od mesa, začinjen sa paprikom i raznim drugim začinima. Meso samo po sebi je neukusno, ali ako ga začinimo, dobijamo proizvod od mesa. Isto tako važi i za biljne proizvode. Ako uzmemo suncokret, sitan sir, začinimo ga sa biljem, paprikom, lukom, sušenim paradajizom, soja sosom ili nekim začinima, dobićemo isto tako jedan ukusan proizvod.„ – kaže Slavna.

Agrosaveti---veganska-hrana---02

Veganska hrana – važno poreklo sirovine

Kako bi jedan proizvod bio bezbedan i zdrastveno ispravan, te odgovarajuće nutritivne vrednosti potrebno je voditi računa o poreklu sirovina od kojih se pravi. Naša domaćica se osim ovom proizvodnjom, bavi i vrtlarenjem. Te sirovine koje sama ne uzgoji nabavlja od lokalnih proizvođača.

pylon galenika jan 023

„Sirovine nabavljam u veleprodajama specijalizovanim. Takođe iz Udruženja Eco energy, od organskih proizvođača, a ponešto i sama proizvodim. Imam mali organski povrtnjak, voćnjak gde neke začine sama proizvedem. Odlazim u prirodu berem koprivu, imam i začine od koprive. Pratim i gledam šta je u prirodi, šta je u mom vrtu i da to bude što više ekološko, organsko, a da bude pre svega zdravo, ukusno i jestivo.„ – napominje Slavna.

Upravo kvalitet Slavnine slanine, kulena i kobasice ili pljeskavica garantuje kontrolisano poreklo sirovina od kojih se pravi. Ovo je jedan od načina podrške organskoj proizvodnji, jer je većina povrća i žitarica koje ona koristi je od lokalnih proizvođača.

KWS banner 728x90
Prethodni tekstNew Holland T7 HD – Više nego samo čista masa
Sledeći tekstStočarstvo porodice Rajić u selu Donje Livadice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime