Počeo je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća

0
581
kuca selo
Foto: Pixabay

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, za koje je iz budžeta Srbije izdvojeno 500 miliona dinara.

Agil 1120x180

Na konkurs mogu da se jave državljani Srbije, sa prebivalištem na teritoriji zemlje, mlađi od 45 godina i bez nekretnine u vlasništvu, a država će finansirati kupovinu seoskih kuća sa okućnicom u vrednosti do najviše 1,2 miliona dinara po objektu.

Rok za podnošenje prijave teče od dana objavljivanja javnog konkursa do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namenu, najkasnije do 1. novembra ove godine, a bespovratna sredstva će se dodeljivati, kako je istaknuto, po redosledu podnetih prijava.

BioPlug 728x90px

Bespovratna sredstva nisu namenjena za opremanje seoske kuće i okućnice, porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje seoske kuće sa okućnicom, porez na imovinu, troškove prikupljanja dokumentacije za prijavljivanje na javni konkurs, kao ni za gradjevinske radove za adaptaciju seoske kuće.

Pravo učešća na javnom konkursu imaju podnosioci prijave koji obavezno ispunjavaju i uslov da su zajedno sa lokalnom samoupravom, na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom, podneli elektronski popunjen obrazac prijave sa dokumentacijom propisanom programom, da su u bračnoj zajednici ili trajnijoj vanbračnoj zajednici u momentu podnošenja prijave ili je podnosilac prijave samohrani roditelj ili mladi poljoprivrednik ili poljoprivrednica.

Orius 1120x1080

Takođe, neophodan uslov je da nisu vlasnici ili suvlasnici nepokretnosti na teritoriji Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta i da nisu nepokretnost prodali ili poklonili u prethodnih pet godina od dana objavljivanja javnog konkursa.

PROČITAJTE I...  Ovi regioni će dobiti uvećane subvencije 15 posto

Oni koji konkurišu za sredstva ne smeju biti sa prodavcem kuće koju kupuju u krvnom srodstvu „u pravoj liniji do bilo kog stepena, a u pobočnoj zaključno sa drugim stepenom, kao ni u tazbinskom ili adoptivnom srodstvu“.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Budući vlasnici seoskih kuća neće smeti da je prodaju u narednih 10 godina, niti smeju da je stavljaju pod hipoteku tokom pet godina od sklapanja kupoprodajnog ugovora, a kuća mora biti pokrivena osiguranjem tokom 10 godina, predviđeno je konkursom.

Svi detalji o konkursu, uslovima, potrebnoj dokumentaciji, kao i program i obrazac prijave se mogu videti i preuzeti elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva za brigu o selu.

Ispunjenost uslova za konkurisanje utvrđivaće Кomisija za ocenu i kontrolu realizacije projekta koju obrazuje ministar.

Izvor: Beta, N1

Prethodni tekstLISTOVI BROKOLIJA: Ne samo da su jestivi, već su i veoma zdravi
Sledeći tekstTeški dani za ovčarstvo traju predugo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime