Rezultat protesta: Jednokratna pomoć u vidu dupliranog davanja po hektaru

0
450
novac subvencije
Foto: Pixabay

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će poljoprivrednicima biti duplirana davanja po hektaru pa će umesto 4.000 dinara po hektaru, sada biti isplaćeno 8.000 dinara po hektaru.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Sva sredstva će biti isplaćena u prvih 10 dana marta kako bi se nesmetano realizovala prolećna setva, rekao je Nedimović i objasnio da je Vlada Srbije tu odluku donela zbog energetske krize i značaja hrane u celokupnom sistemu.

„Vlada Srbije je donela odluku da poveća davanja za srpski agrar po hektaru, umesto 4.000 dinara po hektaru, sada će Vlada Srbije davati 8.000 dinara po hektaru ili ukupno više od 120 miliona evra davanja“, istakao je Nedimović.

Magnetic 1120x185px

Nedimović je naglasio da Vlada iz godine u godinu povećava budžet za srpski agrar i dodao da vlada i poljoprivrednici zajedno svake godine povećavaju izvoz srpske hrane. „Nadam se da će ova mera doprineti boljoj realizaciji i boljoj uspešnosti srpskog agrara“, zaključio je Nedimović.

Poljoprivrednici nezadovoljni

Na sastanku u kabinetu premijerke Ane Brnabić učestvovali su predstavnici udruženja poljoprivrednika iz Dolova, Srbobrana, Zrenjanina, Botoša, Stajićeva i Srpskog Itebeja. Njihovi zahtevi su bili subvencije po hektaru od 200 evra za površinu do 100 hektara, kao i regresirani dizel po ceni koja je oslobođena od akcize.

ExelGrow Adama 1120x180

Sa ovom ponudom od 8.000 dinara po hektaru poljoprivrednici nisu bili zadovoljni, pa su ponudili alternativu od 12.000 dinara po hektaru za površine do 20 hektara, a da se nakon formiranja nove Vlade Srbije donesu uredbe o povećanju subvencije i ukidanju akciza na dizel. Međutim, to nije prihvaćeno, jer u budžetu nema para za takve mere, rekla je premijerka, a preneo jedan od učesnika sastanka predsednik udruženja ”Dolovački paori“ Marko Bojtar Tanjugu. Takođe, Vlada u tehničkom mandatu pred izbore ne može da donese takve odluke.

PROČITAJTE I...  Tri udruženja se javno obratilo ministru poljoprivrede

Postavlja se pitanje: da li su poljoprivrednici zakasnili sa protestima i da li će novi protesti dati ikakve bolje rezultate?

Infinito Bayer 1120x180 V01

Kako ističe predsednik Saveza poljoprivrednih udruženja Banata Dragan Kleut, još uvek nije odlučeno da li će se izaći na proteste ili će se sačekati nova Vlada Srbije.

“Videćemo da li ćemo izaći na proteste ili ćemo sačekati novu Vladu Srbije, pa pokušati da napravimo dugoročan plan i sistemsko rešenje, jer bez toga nama opstanka u poljoprivredi, a samim tim neće biti ni normalne proizvodnje”, ističe Kleut za Biznis.rs.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Podsećamo, kolone traktora na putevima bile su ovih dana širom Srbije, jer su poljoprivrednici nezadovoljni cenom goriva, niskim subvencijama po hektaru, velikim uvozom mleka, svinjskog i junećeg mesa, te nagomilanim problemima u otkupu poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede / Biznis.rs / Tanjug /

Spyrale Adama 1120x1080
Prethodni tekstProizvođači mleka pred bankrotom: Ko skida „kajmak“ sa domaćeg mleka?
Sledeći tekstRat u Ukrajini stavio znak pitanja na izvoz srpske jabuke

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime