Suzbijanje korova u soji nakon nicanja

0
1609
Agrosaveti---Galenika-fitofarmacija---soja---korovi

U početnim fazama razvoja soje, korovi su velika opasnost za gajeni usev. Oni predstavljaju konkurenciju koja u velikoj meri utiče na razvoj uzimajući vodu soji i hraniva iz zemljišta. Pri izboru herbicida za zaštitu, važno je poznavati koje su sve korovske vrste prisutne na parcelama.

Primena herbicida u usevu soje se ne preporučuje pre do formiranja prve troliske soje. Nakon formiranja troliske, treba proveriti strukturu i razvojni stadijum korova i primeniti herbicide. Veoma je važno da se u soji širokolisni korovi suzbiju dok su manji. Faza kotiledona do 1-2 par listova jer se posle toga teško mogu suzbiti sa dozama herbicida. U zavisnosti od strukture korova preporučujemo sledeće kombinacije.

Agrosaveti---Galenika-fitofarmacija---soja---korovi-01

Preporuka za suzbijanje korova u soji

Za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih i semenskih formi uskolisnih korova preporučujemo kombinaciju herbicida GALBENON u količini od 2 l/ha + OKVIR u količini od 8 g/ha + KVAZAR u količini od 0,8-1,0 l/ha. Ova trojna kombinacija izvanredno deluje na većinu širokolisnih i semenskih uskolisnih korova. Ukoliko ima dosta ambrozije umesto Kvazara u trojnu kombinaciju uključujemo herbicid RAMPA EC* u količini od 0,3-0,5 l/ha.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja u Bačkoj Palanci

Ukoliko se očekuje sukcesivno nicanje korova, planiranu količinu tj. dozu herbicida možemo podeliti na dva tretmana u razmaku od 7- 15 dana, u zavisnosti od nicanja korova posle prvog tretmana.

Agrosaveti---Galenika-fitofarmacija---soja---korovi-02

Suzbijanje višegodišnjih uskolisnih korova treba izvršiti posebno, nakon tretmana za širokolisne korove. Optimalna faza za suzbijanje uskolisnih korova je kada su korovi visine 15-30 cm. Preporučuje se upotreba jednog od herbicida RAFAL 120 u količini 1,5 – 2 l/ha ili GLOBUS EC u količini 2 l/ha. Za suzbijanje razvijenijih formi muhara i sirka preporučujemo SPEKTRUM u količini od 0,8 l/ha do 1,3 l/ha.

Za prevazilaženje nepovoljnih vremenskih uslova kao što je hladno vreme i preterana vlažnost preporučujemo primenu biostimulatora EPIN EKSTRA u dozi od 50 ml/ha i ACTIVEG u dozi 2-3 l/ha, koji se može mešati sa navedenim preparatima.

Uz poslednji herbicidni tretman preporučujemo primenu biostimulatora CIRKON 50 ml/ha koji odlično deluje na oplodnju soje.

* U toku je proces registracije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime