Zaštita jabuke: Rešite se jabukinog smotavca i sprečite TRAJNU ŠTETU

0
3284
jabuka jabukin smotavac steta
Hodnik koji je napravila gusenica jabukinog smotavca kroz mezokarp ploda / Foto: Galenika-Fitofarmacija

Najraniji sortiment jabuke ulazi u poslednju fazu pripreme za berbu. Aktuelno je intenzivno navodnjavanje, folijarna prihrana, đubrenje sistemom za fertirigaciju, kao i zaštita od pojedinih prouzrokovača bolesti i štetočina.

Proizvođači ove voćarske kulture znaju da ovaj period proizvodnje pridaje najveći značaj suzbijanju različitih štetočina jabuke, poput grinja, stenica i jabukinog smotavca. Već je dosta puta naveden značaj jabukinog smotavca kao insekta koji zahteva najkompleksniji pristup zaštite, najviše zbog složenog tj. kompletnog biološkog razvoja, kao i njenog pristustva tokom cele proizvodne sezone.

U ovom momentu, u toku je let i polaganje jaja druge generacije. S obzirom da su temperature vazduha povoljne za brz razvoj različitih stadijuma ove štetočine, vrlo brzo se očekuje i piljenje gusenica.

O ekonomskom značaju larvi jabukinog smotavca već se sve zna. Svojom ishranom buši hodnike u mezokarpu jabuke, sa ciljem da prođe skroz do semenke kojom treba da se hrani. Jedino tako ona može da nastavi svoj životni ciklus.

galenika fitofarmacija aktuelna primena jabukin smotavac
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Plodovi na kojima se desilo ubušenje, mogu pre vremena da otpadnu, rano sazreju, a takođe, predstavljaju dobru podlogu za razvoj fitopatogenih gljiva. Kao takvi, apsolutno gube tržišnu vrednos,t a proizvodnja tada gubi svaku ekonomsku opravdanost.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Takođe, važan segment primene pesticida u ovoj fazi predstavlja odabir aktivnih materija, s obzirom da je neophodno birati insekticide sa manjom karencom, pogotovo kod ranijih sorti jabuke. Uz sve navedeno, važno je izabrati sredstva koja imaju izuzetno visoku efikasnost, a njihovu primenu prilagoditi veoma visokim temperaturama koje su nepovoljne kada je reč o perzistentnosti pesticida.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja jabuka u Tavankutu

Sve ovo nam daje svega nekoliko pouzdanih opcija. Preporuka stručnog tima Galenika Fitofarmacije jeste da se u narednom periodu primene preparati Traper ili Triton. Oba insekticida imaju larvicido delovanje, malu karencu, a dokazali su izuzetno visoku efikasnost.

Galenika Fitofarmacija

Prethodni tekstSutra počinje SPIT – Smotra poljoprivrede, industrije i trgovine u Kaću
Sledeći tekstSveži i sušeni LISTOVI SMOKVE kao prirodan lek

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime