Aktuelno stanje strnih žita

0
638
Agrosaveti---Aktuelno-stanje-strnih-zita---02

Stanje ozimih useva u ataru koji pokriva Poljoprivredna stručna služba Vrbas je šarolika, kaže Vladimir Rankov iz savetodavne službe. Usevi koji su posejani u krajnjim rokovima setve su nikli, ali ima i onih koji nisu. Samo 20% useva je u veoma dobrom stanju, ističe naš sagovornik. Ono što je sada najaktuelnije jeste prihrana, te su neki poljoprivrednici već požurili i započeli prihranu azotnim đubrivima. Naravno, preporuka je da se obavezno uradi N-min analiza zemljišta. Uzima se jedan uzorak na 10 hektara, a taj jedan čine tri pojedinačana uzorka, sa tri sloja, te se onda uzima prosek, kaže Vladimir. A evo šta pokazuju neke do sada urađenih analiza.

Kalif-480-EC-1038x172

“Što se tiče terena koji pokriva PSS Vrbas uzorci koji su do sada rađeni neki prosek je da se u ta tri sloja nalazi nekih 100-110 kilograma čistog azota po hektaru. U takvoj situaciji preporuka je da se prihrani sa 60-70 kg čistog aota po hektaru.”

BASF - Systiva-1068x172px

Generalne preporuke nema, kaže Vladimir, već se ona razlikuje od parcele do parcele. U zavisnosti od stanja useva, analize zemlje i sorte koja je posejana, zavisi i preporuka koja se odnosi na broj neophodnih prihrana.

Kalif-Mega-1038x172

Agrosaveti---Aktuelno-stanje-strnih-zita---03

“Ako se anlalizom ustanovi da je količina čistog azota u zemljištu veća od 60kg po hektaru, preporučuju se dve prihrane.”

BASF - Butisan-1068x172px

PRIHRANA AN-om ZA UREU KASNO

Optimalan rok za prihranu je u prvoj dekadi marta. Najčešće će ove godine poljoprivrednici koristiti AN, jer je za UREU sada već kasno, kaže Vladimir Rankov. Bilo bi lepo da nakon prihrane padne i kiša. Onaj ko ima veće površine, teško da može pratiti vremensku prognozu. A kada smo već kod padavina, naš sagovornik nam kaže da se baš i ne možemo pohvaliti dosadašnjim prosekom.

BASF - Caramba-1068x172px

“Imamo izražen deficit padavina. Rezervne zimske vlage u zemlji koje se mere u novembru, decembru i januaru, februaru sada iznose oko 95 milimetara po metru kvadratnom. To je veoma malo i u odnosu na prošlu godinu manje za skoro 100 milimetara po metru kvadratnom. O tome moramo voditi računa kada su u pitanju neke naredne agrotehničke mere. Dakle zatvaranje brazde obavezno, kako bi se ta vlaga sačuvala.” – kaže Vladimir Rankov iz PSS Vrbas.

PROČITAJTE I...  Sigurna zaštita pšenice u Banatu - Bumper P i Zamir

Agrosaveti---Aktuelno-stanje-strnih-zita---01

Ono što je još važno istaći za sve one proizvođače koji će koristiti stimulator rasta kod pšenice i ječma, jeste da ga treba primeniti kada je usev između prvog i drugog kolenca, jer kasnije ta primena gubi svaki smisao, ističe naš sagovornik.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime