Proizvodnja povrća u selu Jelenča

0
2391
Agrosaveti---Proizvodnja-povrca-u-selu-Jelenca---02

U šabačkom prigradskom naselju Jelenča upoznali smo mladu ženu, Snežanu Anđelić, koja je rešila da se ozbiljno posveti poljoprivrednoj proizvodnji. Naime, gazdinstvo Anđelić se bavi voćarskom proizvodnjom. Naša je domaćica prošle godine rešila da se oproba i u plasteničkoj proizvodnji povrća i to po organskim principima. Sada se nalazi u periodu konverzije.

Adama Maganic 1120x180

PRE SADNJE, VAŽNA ANALIZA ZEMLJE

Anđelići su u svoju povrtarsku priču krenuli baš onako kako treba. Prvo što su uradili bila je analiza zemlje. Ta analiza je pokazala da je zemljište dosta loše, što nikako nije odgovaralo proizvodnji sezonskog povrća.

“U saradnji sa Danijelom Gavrić koja nam je ukazala na značaj analiza i koja nas je uputila na PSS Šabac, uradili smo analizu zemljišta i analizu vode, kako bismo znali čime raspolažemo.” – kaže Snežana Anđelić, poljoprivrednica.

MPS baneri II

Agrosaveti---Proizvodnja-povrca-u-selu-Jelenca---01

“Kada smo odradili analizu, videli smo da je veliki nedostatak kalciju, odnosno kreča. Videli smo i da je zemljište slabo humusno. Ph vrednost je ispod 3. tako da šta god da je Snežana krenula da radi, ne bi ostvarila zadovoljavajuće prinose.” – kaže msc. Danijela Gavrić, analitičar zaštite životne sredine.

PROČITAJTE I...  Ukorenjavanje rasada: Povećajte snagu korena potpuno prirodno

Naša sagovornica, Danijela Gavrić se inače bavi naukama u vezi sa zemljištem i tehnologijom za proizvodnju komposta. Zajedno sa Snežanom došla je do formule koja je doprinela boljem kvalitetu zemljišta predviđenog za plastenike. Anđelići su pre toga kupili stajnjak za svoje voće, a imali su i kvalitetan glistenjak. Sve je to analizirano i iskorišćeno za prihranu zemljišta.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Naša poljoprivrednica nije kupovala mineralna đubriva. Iz njihovog stajnjaka i glistenjaka odredili smo parametre koji su bili neophodni za njihovo zemljište. Pre toga smo zemlji dodali 9 kg kreča koje su domaćini isfrezirali. A prvi put sam koristila i zeolit koji smo takođe dodali zemlji. Zašto? Zato što je zeolit izuzetan stabilizator, koji dobro veže ostale mikro i makro elemente. S obzirom na to da se ovi plastenici ne greju, te je takvo zemljište podložno raznim patogenima, a zeolit je odličan prečišćivač.” – ističe msc. Danijela Gvarić.

Agrosaveti---Proizvodnja-povrca-u-selu-Jelenca---03

Sve ovo je doprinelo da se sada na ovim parcela može proizvesti kvalitetno povrće. Salata je spremna za sečenje, a nakon nje će naša domaćica rasaditi paradajz, čiji rasad sama proizvodi.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

CILJ JE GOTOV PROIZVOD

Gazdinstvo Anđelić se pre svega bavi voćarskom proizvodnjom. Imaju zasade šljive, jagode, maline i kupine. A baš od kupine prave vino koje odiše kvalitetom i divnom aromom. Kako nam je rekla naša domaćica, tajna je u kvalitetnoj sirovini i sorti kupine.

PROČITAJTE I...  Kako posluje rasadnik VOĆNIH vrsta i RUŽA u Maradiku

“Od sorte triple crown pravimo kupinovo vino. Ova sorta ima veliki procenat suve materija, ima jaku aromu i lepu boju. Mi nakon berbe kupinu meljemo u jednoj mašini koja ima jako sitna sita. Odmah odstrani bukvalno svaku onu sitnu koščicu, te na kraju dobijemo bukvalno puding od kupine od kojeg zatim pravimo vino.” – priča nam Snežana Anđelić.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---Proizvodnja-povrca-u-selu-Jelenca---04

Osim kupinovog vina, Anđelići od svog voća proizvode i rakiju, kao i veoma ukusne likere, kao npr. od jagode ili maline. Snežana posećuje razne manifestacije koje se održavaju u blizini Šapca i na taj način plasira svoje ukusne proizvode.

Rešeni su da pokušaju da sve ovo održe i svoju proizvodnju učine ekonomski smislenom, ali nije lako, priča nam Snežana. Ovaj vid poljoprivredne proizvodnje može biti rešenje za nezaposlene žene sa sela, koje su sve češće i nosioci gazdinstava. Otuda je i nastao jedan projekat namenjen upravo mačvanskim ženama sa sela. U cilju da se one edukuju i kako bi se glasnije čulo šta je ono što im nedostaje u njihovoj poljoprivrednoj proizvodnji. Ono što je potrebno jeste da se one registruju, da imaju volju i ideju. Onda će zajedničkim snagama pokušati resornim institucijama ukazati na probleme sa kojima se suočavaju žene na selu.

Adama Forapro 1120x180

Prethodni tekstAktuelno stanje strnih žita
Sledeći tekstCentar za osnaživanje iz Sremske Mitrovice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime