Kako suzbiti trips u plastenicima

0
1263
Agrosaveti trips plastenici 02

Reč je o štetočinama prvenstveno duvana, povrća i cveća. Postoji puno vrsta tripsa, a najpoznati je duvanov, koji se osim duvanom hrani i lukom, pasuljom, paprikom, pa i cvećem, zatim poznat je gladiolin trips, koji se hrani cvećem, posebno gladiolama, a možda i najpoznatiji je tzv. kalifornijski trips koji je najvažniji u proizvodnji u zatvorenom prostoru, ističe dipl. ing. Dejan Čorogar.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

“Trips je veoma sitan insekt, veličine do 1,5 milimetar, ima tanka krila i duge resice, lako se može prepoznati golim okom. Imaju na usnom aparatu jednu testericu kojom probijaju listove ili latice, sišu sokove i ostavljaju štete na biljkama koje kao takve postaju neupotrebljive za tržište.” – dodaje Čorogar.

TRIPS IMA 12-15 GENERACIJA

Biljke domaćini za tripse jesu gajene biljke, ali i korovi, te je veoma važno održavati higijenu i oko zaštićenog prostora u kojem se gaje biljke, kako bi se smanjio napad tripsa. Ono što se takođe može uraditi, jeste postavljanje mreža na ulaze u plastenike.

2022 Custodia 1120x1080

Agrosaveti trips plastenici 01

“U jednom cvetu može biti i do 100 jedinki, i odraslih i larvi, po jednom cvetu, a to je velika brojnost. Važno je istaći da trips ima između 12 i 15 generacija godišnje, koje mogu i da se preklapaju. Dakle, jedna generacija ne završi svoje razviće, a već je krenula i druga generacija da se razvija. Broj generacija i preklapanja nam govore da tretmana mora biti dosta. To je ono što proizvođače čini nervoznim, pa će ponekad greškom optužiti preparate, da nisu dovoljno dobri, a zapravo je problem preklapanje generacija.” – kaže naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Setva GRAŠKA U JESEN: Prednosti i kako izbeći greške

MERE SUZBIJANJA: PRSKANJE I BILJAKA I ZEMLJIŠTA

Kako bi reagovali na vreme, proizvođačima se preporučuje postavljanje lovnih klopki, samolepljivih ploča, a poznato je da se trips lako hvata na plave klopke, kako bi se pratila njegova brojnost. Preporučuje se bar jedna ploča na 50 metara kvadratnih.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

“Kalifornijski trips koji posebno pravi probleme na cveću, je otporan na veliki broj insekticida. Za suzbijanje larvi prvog i drugog stepana, koristi se insekto-akaricid. On ne deluje na jaja, ni na lutku, koje se uglavnom nalaze na zemlji. On samo smanjuje populaciju tripsa. Istako bih da je neophodno i menjati insekticide, odnosno aktivne materije, zbog rezistentnosti tripsa. Pored folijarnog tretmana, moramo reći da se mora uraditi još jedna važna stvar, a to je prskanje zemljišta. Tretman po biljkama se odradi uveče, a ujutru, nakon 12 sati, se isprska zemljište, jer larve drugog stepena padaju na zemlju gde prelaze u stadijum predlutke i lutke. Kao takve, dobijaju krila, pa se vraćaju na biljku. Zato je važan i zemljišni insekticid.” – ističe Čorogar.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u Đurđevu

Agrosaveti trips plastenici 03

ZABRANJENO PREKO 20 PREPARATA

Ove godine je problem u najavi, jer su prošle godine ukinuti preparati koji su do sada korišćeni za suzbijanje preko zemljišta. To su preparati koji u sebi sadrže Hlorpirifos, Bifentrin, Imidakloprid, itd. Ti preparati se mogu prodavati još 6 meseci u maloprodaji, praktično dok traju zalihe.

MPS2022 GBaneri

“Sigurno ćemo biti u problemu, preko 20 preparat je ukinuto. Videćemo kada hemijske kuće u februaru izađu sa ponudom, videćemo šta ćemo moći da iskoristimo kao zamenu ukinutih preparata. I da li će uopšte nešto izaći kao zamena.” – kaže naš sagovornik.

Prethodni tekstUzgoj pčela i proizvodnja meda u Erdeviku
Sledeći tekstZahtevi svinjara upućeni resornom ministarstvu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime