Šta će se desiti ako se zreo crni luk ne izvadi iz zemlje

0
1637
crni luk
Foto: Pixabay

Često se postavlja pitanje da li će crni luk ponovo da izraste i da dobije punu veličinu glavice, ukoliko se slučajno ili namerno ne izvadi iz zemlje, već ostane u njoj da prezimi. Evo i odgovora.

Spyrale Adama 1120x1080

Mnogim baštovanima hobistima se dešava da ne izvade sav zreo luk iz zemlje iz različitih razloga, kao što je nedostatak vremena, baš kad je vreme vađenju luka ili loši vremenski uslovi. Peruške luka se tada potpuno osuše i jako je teško uočiti gde je tačno svaka lukovica.

Osim žaljenja što se to dogodilo, odmah sledi i pitanje: šta će se desiti sa lukom, da li će ponovo da poraste, da li može na tom mestu da se sadi nešto drugo?

LIBRETO 1120x180

Potencijalno mogu da se dese tri situacije. Neki će da istrunu, a neki će ponovo da počnu da rastu na proleće, ali će vrlo brzo da uđu u fazu cvetanja. Ipak, to znači da ćete na proleće imati mladi luk, a da ga niste ni posadili.

PROČITAJTE I...  Vrbički beli luk jedinstvenog ukusa

Treća stvar koja može da se desi, to je da će se lukovica podeliti i svaka će moći da proizvede mladi crni luk. Zato je najbolje da ih iskopate u rano proleće, čim zemlja počne da se otapa i iz zemlje izvire klice. Ako se ovo desilo, podeljenu lukovicu treba ručno razdvojiti, a svaki deo može da se ponovo posadi.

I ovde je naglasak na konzumaciji mladog luka, jer i ove biljke će početi da cvetaju ako nastave sa rastom. Ukoliko sačekate da biljka cveta, ona će svu energiju usmeriti na razvoj cveta, a ne na razvoj lukovice. Ukoliko želite da gajite luk sa lukovicom u punoj veličini, morate ponovo da ga posadite iz arpadžika ili da posejete seme.Tokom sadnje vodite računa da ostavite dovoljno prostora za razvoj lukovica.

Kada se vadi crni luk

Jedno od čestih pitanja je kada je pravo vreme za vađenje crnog luka. Crni luk se vadi iz zemlje kada listovi počnu da menjaju boju iz zelene u žutu, odnosno počnu da padaju i da se suše. Neki uzgajivači pričekaju dok im polovina listova ne požuti i ne padne, a zatim izvade ceo rod. Neki sačekaju i duže.

PROČITAJTE I...  Ovo su fiziološki poremećaji paradajza, a ne napadi bolesti

Međutim, ne morate da izvadite iz zemlje sav crni luk, jer neće svim biljkama istovremeno da požuti polovina listova. Kako biljke luka ne rastu ravnomerno, već se neke sporije razvijaju od drugih, njih možete ostaviti u zemlji još par nedelja, što će za rezultat imati veće lukovice.

Ukoliko se desi da je kišni period u vreme vađenja luka, najbolje je pričekati dok se zemlja ne osuši. To će vam znatno olakšati posao.

Izvor: Gardeningchannel

Prethodni tekstNakon poskupljenja ponovo zamrznute cene brašna i mesa, zamrznuta i cena mleka
Sledeći tekstProizvodnja boranije u selu Glogonj

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime