Kvalitet zemljišta i značaj za proizvodnju povrća

0
203
kompost vermikompost glistenjak zemlja
Foto: Pixabay

Za proizvodnju povrća u plastenicima kao jedan od najznačajnijih faktora javlja se kvalitet zemljišta u kome se proizvodnja obavlja. Bez obzira na mehanički sastav zemljišta ono treba da sadrži mineralne i organske materije, vodu i vazduh. Od odnosa ova četiri parametra zavisi kvalitet zemljišta. Zemljište koje pruža optimalne uslove za gajenje i rast biljaka treba da ima 5% organske materije, 45% minerala, 25% vode i 25% vazduha.

Adama Asorbital 1120x180

Često smo svedoci da zmljište na kome se povrće gaji nema navedene karakteristike, nego je situacija znatno lošija. Svakako da se pre početka proizvodnje moraju sagledati potencijalne posledice korišćenja ovakvog zemljišta, pa ukoliko je proizvodnja teško izvodljiva, najbolje je prekinuti, još u ovoj fazi, ideju o proizvodnji povrća i zasnivanju povrtarske proizvodnje.

Osobine zemljišta

Za proizvodnju povrća potrebno je obezbediti plodno zemljište dobrih fizičkih, hemijskih i bioloških svojstava. Zemljište je kompleksna smeša čvrstih, tečnih i gasovitih agregata različitog porekla koji su u neprekidnom međusobnom delovanju.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

U zavisnosti od efekata tih odnosa javljaju se i različite karakteristije pojedinih vrsta i tipova zemljišta. Među najznačajnijim fizičkim karakteristikama su veličina agregata, apsolutna masa i tekstura zemljišta (pesak, ilovasti pesak, peskovita ilovača, ilovača, teža ilovača, ilovasta glina i teška glina). Sa agronomskog stanovišta najpogodnija zemljišta su ona koja imaju uravnoteženu teksturu i gde je odnos pesak:glina:prah 40:40:20 posto.

PROČITAJTE I...  VIRUSI U PAPARICI

Hemijske osobine zemljišta su značajne zbog obezbeđenja biljaka hranljivim elementima. Oni se nalaze vezani u zemljišnom rastvoru i određenim hemijskim reakcijama  postaju pristupačni za gajenje biljke, iako ih uglavnom ima dovoljno u zemljišnom rastvoru.

1120x180px

Biološke osobine zemljišta ukazuju da je zemljište živa sredina u kojoj se nalazi veliki broj mikroorganizama. Ti mikroorganizmi mogu biti korisni ili ne, a svojom aktivnošću mogu ubrzati, a isto tako i usporavati određene procese.

Za prozvođača, odnosno čoveka koji određeno zemljište koristi u svrhu dobijanja prinosa, osnovno je pitanje nivo plodnosti zemljišta. Ovaj problem može da se ispita hemijskom analizom zemljišta.

Adama Soratel 1120x1080

Kod proizvodnje u zaštićenom prostoru, a i uopšte kod proizvodnje povrća, osnovno od čega treba da se krene je analiza zemljišta. Uzimanje uzoraka iz plastenika ili sa neke druge parcele može da se uradi samoinicijativno ili uz pomoć GPS tehnologije. Kod uzimanja uzoraka veoma bitna stvar je uzeti što veći broj uzoraka kako bi finalni uzorak bio što reprezentativniji.

Prethodni tekstMoravski market: Dobar primer podrške lokalnim proizvođačima hrane
Sledeći tekstObjavljeni Vodiči za izvoz voća i povrća na tržište SAD, Bliskog istoka i Nordijskog regiona

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime