Kako odabrati najbolji hibrid kukuruza

0
321
kukuruz
Foto: Pixabay

Hibridi kukuruza se ne biraju po popularnosti, već je prvo važno razmisliti o nameni: da li će se koristiti za zrno ili silažu, odnosno, da li će se prodati ili koristiti za ishranu stoke. U nastavku možete pročitati na koje karakteristike hibrida treba obratiti pažnju. Savet daje dipl. inž. Cvetković Srđan iz PSSS Knjaževac.

Adama Asorbital 1120x180

Jako je važno znati agroekološke uslove svog regiona i prema tome se odlučiti za hibride koji donose najbolje prinose u tim uslovima. Najpre treba obratiti pažnju na grupu zrenja, pre svega zbog sve učestalijih suša i to baš u vreme kada kukuruz prolazi kritične faze razvoja (metličenje, svilanje i oprašivanje).

Ako je reč o većoj parceli, preporuka je da se koriste različite FAO grupe zrenja, kako bi se smanjio rizik, a povećala profitabilnost. U slučaju pojave suše, na ovaj način neke grupe zrenja će imati povoljnije uslove za oprašivnje i oplodnju.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ukoliko se poljoprivrednik odluči samo za kasne hibride, dešava se da zbog nepredivih vremenskih prilika ne mogu na vreme da sazru, što dovodi po povećane vlage u zrnu. Zbog toga se povećavaju troškovi sušenja, javljaju se bolesti klipa i stvaraju mikotoksini. Sa druge strane, nove generacije sredne ranih i srednje kasnih hibrida približile su se prinosom hibridima iz kasnih grupa zrenja.

PROČITAJTE I...  Kako da zaštitimo seme i sačuvamo sipljivost semena prilikom setve

Osobine hibrida na koje treba obratiti pažnju su i brzina otpuštanja vlage iz zrna, visina i čvrstina stabljike, te otpornost na bolesti. Takođe, važno je unapred odlučiti šta će biti naredni ozimi usev, kako bi bilo dovoljno vremena da se parcela pripremi na vreme.

Adama Tomigan XL 1120x180
Prethodni tekstAktuelne mere nege i zaštite RASADA
Sledeći tekstSavremeni uzgoj višnje i značaj protivgradne mreže

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime