Vlada umanjila naknadu za odvodnjavanje, a i dalje stižu rešenja za pun iznos

0
105
Agrosaveti - Rešenja o naknadama za odvodnjavanje 01

Predsednik Uduženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je za Betu da im stižu rešenja da plate naknadu za odvodnjavaje u punom iznosu iako je su, krajem prošle godine dobili obaveštenje iz Vlade Srbije da su za 2023. godinu umanjene za 50%.

Spyrale Adama 1120x1080

„Vlada Srbije obavestila nas je u novembru prošle godine da je umanjena naknada za odvodnjavanje za 2023. godinu za 50%, a poljoprivrednicima koji su platili pun iznos za prva dva kvartala ovih dana iz vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine stižu ista rešenja i za preostala dva kvartala“, rekao je Matković za Betu.

Dodao je da poljoprivrednici koji su platili pun iznos za prva dva kvartala 2023. su praktično izmirila dug, pa je nejasno zašto Vode Vojvodine šalju i dalje rešenja o zaduženju. Na taj dug, kako je rekao, obračunava se kamata, ako se ne plati u roku.

LIBRETO 1120x180

Nakada je, prema njegovim rečima nešto više od 1.000 dinara godišnje po hektaru zemlje u vlasništvu, u šta je obarčunato i dvorište sa kućom.

PROČITAJTE I...  Stižu nova rešenja za naknadu za odvodnjavanje

Problem na problem

Još veći problem je što to zaduženje sprečava poljoprivrednike da dobiju kredit jer se pri odobravanju traži da su izmirili sve finansijske obaveze.

Ukidanje naknade za odvodnjavanje bio je jedan od zahteva poljoprivrednika u prošlogodišnjim protestima, kada su poljoprivrednom mehanizacijom blokirali puteve, pa je postignut dogovor da se u 2023. godini ta naknada umanji za pola a u 2024. godini ukine.

Kako je rekao Matković, poljoprivrednicima, koji su uplatili celokupan iznos kako bi se „otarasili“ duga, obećano je, na jednom od serije razgovora sa premijerkom u tehničkom mandatu Anom Brabić, da će novac biti vraćen „kada stignu na red“.

Izvor: Danas / Beta

Prethodni tekstKako odabrati najbolji hibrid kukuruza
Sledeći tekstVodić za uzgoj SPANAĆA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime