Prinosi pšenice zadovoljavajući, stanje jarih useva zabrinjavajuće

0
92
Agrosaveti---Trgoviste---stocarska-proizvodnja,-psenica---01

Žetva pšenice je u punom jeku. Prinosi su zadovoljavajući, iako je godina bila izazovna. Na teritoriji koju pokriva PSS Vrbas skinuto je oko 70% useva, a prema rečima Vladimira Rankova, s obzirom na nepovoljne vremenske uslove koji nas prate od prve dekade juna, prinosi su zadovoljavajući.

Web baner OSR Vertigo 1120x180 V01

“Mi obično govorimo o prosečnim rezultatima, ne uzimamo ni najbolje, ni najlošije. Tako gledano prosečni prinosi pšenice su ove godine oko 7 tona po hektaru. Imamo parcele i do 9 tona, ali i 6 tona po hektaru. Što se ječma tiče on je oko 6,5-7 tona po hektaru ove godine.” – kaže rankov iz PSS Vrbas.

DEFICIT VLAGE VEOMA IZRAŽEN

A kada pričamo o jarim kulturama, tu je situacija već dramatična. Deficit padavina je veoma izražen, suša je rano stigla, te su mnogi usevi itekako ugroženi.

DIler 1120x180

“Mi do ovog momenta na teritoriji koju pokrivamo imamo 282 milimetra po metru kvadratnom padavina, počev od januara. To je izuzetno malo i ispod višegodišnjeg proseka. A to utiče na stanje useva. Usevi zaostaju u porastu, soja odbacuje cvetove, tu prinosa neće biti. Imamo pojavu sušenja kukuruza, tako da i zemljišna i vazdušna suša negativno utiče na useve. Treba nam ozbiljnije kiše, lepe, mirne kiše. Suncokret je u cvetu, soja je u cvetu, repi treba vlage za formiranje korena, kukuruz metliči, neki hibridi svilaju, a sve su to fenofaze koje su kritične pri nedostatku vlage.” – ističe naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Razmena semenske za merkantilnu pšenicu

Nadamo se da se neće ponoviti 2012. i 2017. godina kada je suša uzela svoj danak, međutim, trenutni deficit padavina, na žalost, itekako liči na to.

Aktuelno 1120x185
Prethodni tekstZašto se listovi paradajza uvijaju i šta uraditi
Sledeći tekstZaštita jabuke u narednom periodu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime