Zašto se listovi paradajza uvijaju i šta uraditi

0
23058
paradajz
Foto: Pixabay

Ako znamo razloge zašto se listovi paradajza uvijaju na gore (ka licu lista), onda ćemo znati kako treba da reagujemo da bi spasili biljke, prinos i kvalitet roda.

Adama Asorbital 1120x180

Listovi na paradajzu se uvijaju na gore iz više razloga, a problem može da leži u vremenskim uslovima, pesticidima ili biologiji.

Ponekad se uviju svi listovi na biljci, a ponekad samo novi, mladi listovi, dok su stariji normalni. Šteta može da bude umerena, a zatim vrlo brzo da utiče na novi rast.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Oštećenja paradajza i drugih povrtarskih biljaka mogu da imaju jedan ili više kombinacija uzroka, a četiri su glavna: vremenski uslovi, prenošenje herbicida, delovanje grinja i virusi paradajza.

Vremenski uslovi

Dug sušni period može da izazove fiziološko uvijanje listova paradajza. Ovo je zapravo samoodbrambeni odgovor biljke kako bi sprečila dalji gubitak vode.

Adama Tomigan XL 1120x180

Visoka toplota i nizak nivo vlage u vazduhu mogu da dovedu do toga da rubovi listova paradajza počnu da odumiru i da se uvijaju. Pored toga, vremenske prilike kada su jaki vetrovi koji nose prašinu i niska vlaga mogu da oštete lišće i stabljike paradajza.

Blago uvijanje listova uglavnom ne smanjuje prinose i kvalitet, iako ozbiljni simptomi mogu da izazovu da cvetovi počnu da otpadaju i da na biljci imamo manji broj plodova.

KWS banner 728x90

Ovakvi simptomi mogu da izgledaju da su nastali od drugih uzroka, ali ako su uzrok vremenski uslovi, biljka paradajza će se normalizovati kada se vreme poboljša.

PROČITAJTE I...  KORISNI insekti u plasteničkoj proizvodnji PARADAJZA

Ono što može da se uradi kako bi se biljkama pomoglo, to je da se rashlade zasenjivanjem sa mrežama za zasenu u najtoplijim delovima dana.

pylon galenika jan 023

Raspršeni herbicidi

Njive se često tretiraju herbicidima za sprečavanje rasta korova i uklanjanja istih. Ukoliko vam je bašta blizu polja i njiva, herbicidi koji se raspršavaju putem vetra mogu da dođu do vaše bašte i da oštete biljke, uključujući i paradajz.

Mnoge bašte i kućni vrtovi su blizu polja na kojima su ratarski usevi, a problem je što vetar jačine samo 7-8 km/h može da prenese ove herbicide do 1,5 kilometar.

1 delta selsem

Biljke paradajza su izuzetno osetljive na herbicide sa aktivnim materijama poput dikamba ili 2,4 – D i oni mogu da ih povrede jako malom koncentracijom.

Pored komercijalnih aplikacija herbicida, sami baštovani i njihove komšije mogu da doprinesu istoj situaciji održavajući travnjake u dvorištima primenom herbicida. Naime, herbicidi protiv korova na travnjacima često sadrže glifosat i gore pomenute aktivne materije za suzbijanje i kontrolu rasta korova. Paradajz je izuzetno osetljiv na ove aktivne materije u herbicidima.

Adama Soratel 1120x1080

Ne postoji lek da bi se biljke paradajza spasile od povreda izazvanih herbicidima, već jedino pustiti biljke da se same oporave.

PROČITAJTE I...  Listovi paradajza se SUŠE? Ovo su razlozi

Ako novi rast pokazuje simptome, najverovatnije je da se biljka neće oporaviti. Ako je rast novih izbojaka normalan, ostaje još najmanje 4-6 nedelja sezone uzgoja, a biljke će moći same da prevaziđu povrede.

lg baner 1120x180px

Novi pupoljci i lišće bi trebalo da počnu da rastu za, otprilike, nedelju dana.

Da bi se smanjilo raspršivanje herbicida treba pratiti sledeće korake:

– pročitati i slediti instrukcije sa pakovanja,
– prskati isključivo kada nema vetra ili je izuzetno slab
– proverite da li su sve mlaznice ispravne pre prskanja,
– smanjite pritisak prskanja i brzinu nanošenja.

Delovanje grinja

Široka grinja (Polyphagotarsonemus latus) utiče na mnoge biljke poput paradajza, paprike, patlidžana… Napada i ukrasne biljke kao što je dalija, cinija, hrizantema. Ona se hrani mladim lišćem i cvetovima, a dok se hrani, ubrizgava toksine koji uvijaju listove. Šteta može da se indikuje i na druge načine, jer grinje mogu da naprave da donja strana lišća izgleda bronzano ili zarđalo. Populacije grinja dolaze i odlaze relativno brzo, zavisno od hrane, vremena i svetla.

PROČITAJTE I...  Kako izvući maksimum sa okućnice?

Umereno pogođene biljke mogu da se tretiraju preparatima na bazi sumpora. Međutim, važno je prvo znati da li je gajena sorta paradajza tolerantna na sumpor, a pre nego što se ovakvi preparati primene.

Paradajz ne treba tretirati kada su temperature više od 32 stepena ili kada su biljke pod stresom zbog nedostatka vode, jer preparat u takvim uslovima može da ošteti biljku.

Ostali proizvodi za suzbijanje grinja generalno uključuju hortikulturna ulja i insekticidne sapune.

Virusi paradajza

Stotine virusa može da uzrokuje uvijanje listova paradajza i zaostajanje u razvoju biljke. Često se pojavljuju i drugi simptomi, poput žuto-zelenog mozaika na listovima, te na to treba obratiti pažnju.

Kao mere suzbijanja trebalo bi da se koriste otporne sorte, a paradajz gajiti u plodoredu i plodosmeni. Saditi biljke tako da imaju dobru provetrenost.Obolele biljke uklanjati i spaljivati.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.
Referenca: Aggie Horticulture 

Prethodni tekstZaštita zasada breskve i nektarine pred berbu
Sledeći tekstPrinosi pšenice zadovoljavajući, stanje jarih useva zabrinjavajuće

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime