Prva prihrana pšenice i stanje useva u Srednjem Banatu

0
879
Agrosaveti---Zetva-psenice---Vrbas---01

U Srednjem Banatu, na teritoriji koju pokriva PSS Zrenjanin, pod pšenicom je oko 50 hiljada hektara. To je za 10% manje u odnosu na prošlu proizvodnu godinu. Pšenica je većim delom posejana u optimalnom roku, ponikla je na vreme, a trenutno je u stanju bokorenja. Situacija na terenu je za sada zadovoljavajuća, kaže Zorica Rajačić iz PSS Zrenjanin, a ono što sledi jeste prva prihrana.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“I dalje je mali broj proizvođača koji rade analizu zemlje. Mi pokušavamo da ukažemo na to da je to jedini način da se utvrdi koliko azota treba baciti, kada krenuti sa prihranom, da li uraditi jednu ili dve prihrane.” – kaže dipl. ing. Zorica Rajačić iz PSS Zrenjanin.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Dakle, neophodno je uraditi analizu zemljišta 7-10 dana pre prve prihrane, i delovati na osnovu rezultata. Samo na taj način, prihrana će biti adekvatna, a uložena sredstva opravdana.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

“Kada početi sa prihranom zavisi i od toga koliko je đubriva dato jesenas. Oni koji su bacili manje, koji su đubrili samo MAP-om, trebalo bi da sa prihranom krenu malo ranije, kako bi bili sigurni da će biljka čim krene vegetacija tu hranu i moći da usvoji, da će joj biti dostupna. A oni koji su bacili oko 50 kilograma čistog azota po hektaru, oni ne moraju sada da žure sa prihranom, mogu da čekaju i drugu polovinu februara.” – ističe Rajačić.

Banner_728x90

Agrosaveti---Zetva-psenice---Vrbas---02

USEVI GUSTI, VLAGE NEMA

Zbog lošeg nicanja prošle godine, brojni poljoprivredni proizvođači su povećali setvenu normu, te se već sada vidi da su usevi gusti. Zbog toga proizvođači moraju biti oprezni i voditi računa o količini azotnog đubriva, a oni se mogu prihraniti i nešto kasnije, dodaje naša sagovornica. Ono što već brine proizvođače, jeste nedostatak vlage, što je analizom i potvrđeno.

Biofor baner 728x90

“Vode ima u prvom sloju, dakle od 0 do 30 centimetara, dok na drugom i trećem sloju, vode nema dovoljno. Videćemo kako će se vremenske prilike dalje razvijati. A o vlagi valja razmišljati i kada prihranjujemo.” – kaže naša sagovornica.

PROČITAJTE I...  Prihrana uljane repice

Na osnovu do sada odrađenih analiza u PSS Zrenjanin, na černozemu u proseku treba baciti azota oko 100 kilograma po hektaru. Naglašavamo još jednom, svaka parcela je priča za sebe, te se savetuje obavezna analiza zemljišta.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime