Robne rezerve nastavljaju razmenu kukuruza za junad

0
914
Agrosaveti---Tov-junadi---Sanad---03
Timac AGRO

Iz Proizvodne grupa tovljača i odgajivača tovnih rasa goveda u okviru Udruženja „Agroprofit“ saopštili su da će Državne robne rezerve treći put organizovati naturalnu razmenu kukuruza za utovljenu junad.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Nakon pisma koje smo uputili na Robne rezerve, ili upozorenja šta bi se dogodilo kada se ne bi nastavila razmena merkantilnog kukuruza za junad, usledio je odgovor i to pozitivan. Državne robne rezerve su odlučile da obnove poziv za razmenu junadi za kukuruz. 10 hiljada tona, po paritetu 17 kilograma kukuruza za jedna kilogram žive junadi. Mislim da je to dobra vest za farmere.” – smatra Čedomir Keco iz Udruženja Agroprofit.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Kako je naveo naš sagovornik, oni koji su već dva puta vršili razmenu, sada u trećem krugu na to nemaju pravo. Oni koji nisu razmenjivali, sada dobiju prednost. To će se odnositi i na klaničare.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

“Mi ćemo sada sa tri otkupa, tj. sa tri razmene smanjiti tenzije na tržištu za oko 3000 grla. Ali mi već sada imamo toliko za isporuku, što znači da će sada otići 1000 grla, tamo gde je najteža situacija, i tamo gde ima poverenja u ovu razmenu.” – kaže Keco.

Banner_728x90

Agrosaveti - Kukuruz 01

Kada se sagleda ponuđeni paritet (17:1), zaključuje da su, prema stanju na tržištu kukuruza, naši tovljači prodali najskuplje u regionu, ističe naš sagovornik.

Biofor baner 728x90

“U regionu je trenutna cena junadi do 2,15 i nije fer što pojedini sada nude od 1,6 do 1,8.  Zato apelujemo na tovljače da ne prodaju junad u narednih petnaest dana. Da stopiramo ove koji žele da obezvrede naše tovljače. Nije ovo rešenje, trošiti kukuruz koji su platili poreski obveznici, ali je jedini sada način da se amortizuje situacija na tržištu.” – kažu u udruženju Agroprofit.

PROČITAJTE I...  DKC 4943 za profit u kukuruzu i put na Havaje

NEOPHODAN IZVOZ

Ivan Radovanović iz Bogatića godišnje utovi stotinak junadi. Podržava razmenu merkantilnog kukuruza za junad. Kaže da je najveći problem stočara to što nema izvoza, što junadima obara cenu.

“Trenutna cena „žive vage“ je 1,75 €/kg što je ponižavajuće s obzirom na činjenicu da smo početkom prošle godine za junad dobijali 2,4 €/kg. Na taj način po prodatom biku gubimo gotovo 300 €.” – objašnjava Ivan Radovanović.

Razmena kukuruza za junad će se realizovati sredinom februara.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime