Oprez – detektovane su grinje u zasadima malina

0
503
Agrosaveti grinje u zasadima malina 03

Na području Srbije zasadi malina se u zavisnosti od lokaliteta, ekspozicije terena i kondicije zasada, nalaze u različitim fazama razvoja, od pojave prvog lista do devet razvijenih listova. Vizuelnim pregledima pupoljaka i listova, registrovano je prisustvo odraslih jedinki eriofidne grinje lista maline (Phylocoptes gracillis), stoji na poratlu PIS-a.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

Ova štetočina prezimljavaja kao odrasla ženka u kolonijama u pazuhu pupoljaka oko ljuspastih listića. Sa kretanjem vegetacije i sa porastom temperatura preko 11°C dolazi do aktiviranja prezimljućih ženki koje prvo nastanjuju vršni deo pupoljka maline, a zatim migriraju na mlado lišće na kojima se hrane sisanjem sokova. Simptomi oštećenja na listovima usled ishrane ogledaju se u vidu hlorotičnog šarenila i deformacija povijanjem lišća na dole. Takođe, dolazi i do usporavanja rasta rodnih grančica.

Agrosaveti grinje u zasadima malina 01

Aktivnost eriofidne grinje lista maline se povećava sa povećanjem temperature, a kada temperatura vazduha dostigne 25°C počinje proces polaganja jaja.

Coltrane 1120x180

Kako se u narednim danima najavljuje porast temperatura, u cilju suzbijanja odraslih jedinki i sprečavanja polaganja jaja, preporučuje se primena akaricida na bazi aktivne materije abamektin u koncentaciji 0,1% uz dodatak mineralnog ulja u koncentraciji 1%.

Prethodni tekstSkočila cena jagnjadi na stočnim pijacama | Cene stoke i stočne hrane
Sledeći tekstVodič za kupovinu rasada: Kako prepoznati zdrave sadnice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime