Skočila cena jagnjadi na stočnim pijacama | Cene stoke i stočne hrane

0
7419
Agrosaveti - Cena jagnjetine 01

Zabeležen je rast cene tovne junadi i tovnih bikova na području Požarevca, Šapca i Niša. Prasad i tovne svinje su skuplje na pojedinim prodajnim mestima. Došlo je i do rasta cene jagnjadi na pijacama u Leskovcu, Čačku i Sremskoj Mitrovici. Evo i koje su tačno cene žive stoke, kao i najaktuelnije cene stočne hrane širom Srbije.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

Na pijaci žive stoke u Požarevcu, zabeležen je rast prodajne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma. Dominirao je iznos od 210 din/ kg, a obim ponude i prodaje bili su na prosečnom nivou. U klanicama na području Braničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene krava za klanje SM rase u odnosu na prethodni period. Dominantna cena iznosila je 160 din/kg. Otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je viša tokom treće sedmice aprila u klanicama na području Šapca, jer je dominirao iznos od 250 din/kg. Otkup bikova telesne mase preko 500 kilograma odvijao se po višim cenam u odnosu na prethodni period u klanicama na području Nišavskog regiona, pošto je dominirao iznos od 240 din/kg.

Klaničari sa područja Šumadijskog regiona po nižim su cenama protekle sedmice vršili otkup teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma. Otkupljena grla najčešće su plaćali 410 din/kg. Prodajna cena priplodnih krava SM rase bila je viša u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Kragujevcu, jer se prodaja ove kategorije goveda najčešće odvijala po ceni od 170.000 dinara po grlu, a u ponudi ih je bilo nekoliko. Na pijaci žive stoke u Kraljevu je došlo do pada cene priplodnih junica tokom treće sedmice aprila, pošto se promet najčešće odvijao po ceni od 200.600 dinara po grlu.

2022 Custodia 1120x1080

Klanice sa područja Kraljeva po višim su cenama otkupljivale tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma SM rase, jer je dominirao iznos od 245 din/kg. Pad dominantnih cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na 430 din/kg i tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma na 210 din/kg zabeležen je na stočnoj pijaci u Užicu.

PROČITAJTE I...  Farma ovaca u Banatskom Dvoru – cena jagnjadi i dalje nepovoljna

Cene tovnih svinja i prasadi

Na pijaci žive stoke u Čačku bila su skuplja prasad, pošto su i grla do 15 kilograma i grla telesne mase od 16 do 25 kilograma najčešće mogla da se pazare po ceni od 250 din/kg. Ponuda i prodaja bili su dobri. Pored prasadi mogle su se pazariti i krmače za klanje po dominantnoj ceni od 150 din/kg. Rast cene prasadi i tovnih svinja zabeležen je na stočnoj pijaci u Sremskoj Mitrovici. Dominantna prodajna cena prasadi iznosila je 220 din/ kg, dok je najčešća prodajna cena tovljenika telesne mase od 80 do 120 kilograma bila 150 din/kg.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u klanicama na području Jablaničkog regiona, pošto je dominantna cena iznosila 240 din/kg. Identična je situacija zabeležena i na stočnoj pijaci u Leskovcu. Rast otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i obe kategorije tovnih svinja evidentiran je u klanicama na području Raškog regiona.

U klanicama na području Braničevskog regiona evidentiran je pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na 150 din/kg. Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području Južnobanatskog regiona. Protekle je sedmice dominirao od 125 din/kg. Na pijaci žive stoke u Kragujevcu su bile jeftinije krmače za klanje u sedmici za nama, pošto je dominirao iznos od 120 din/kg.

MPS2022 GBaneri

Cene ovaca, jagnjadi, dviski i šilježadi

Rast prodajnih cena jagnjadi i ovaca zabeležen je na pijaci žive stoke u Leskovcu, pošto su se jagnjad najčešće pazarila za 290 din/kg, dok je kod ovaca dominirao iznos od 120 din/kg. Jagnjad na pijaci žive stoke u Čačku bila su skuplja u odnosu na prethodni period, jer je dominirao iznos od 250 din/kg. Klanice sa ovog područja nisu vršile otkup jagnjadi, jaradi i ostalih kategorija ovaca i koza.

PROČITAJTE I...  Jagnjag skuplja na području Kragujevca, Šapca i Vranja | Cene stoke i stočne hrane

Na stočnoj pijaci u Sremskoj Mitrovici došlo je do rasta cene jagnjadi, a najčešće su se mogla kupiti za 260 din/kg. Dominantne cene jaradi i dviski bile su niže na pijaci žive stoke u Kragujevcu. Za jarad su kupci trebali da odvoje 180 din/kg dok se prodaja dviski odvijala najčešće po ceni od 150 din/kg.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Pad otkupnih cena jagnjadi i ovaca u odnosu na prethodni period evidentiran je u klanicama na području Nišavskog regiona. Jagnjad su klaničari najčešće plaćali 260 din/kg, a ovce 140 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kraljevu su se priplodni ovnovi mogli pazariti po nižoj ceni u odnosu na prethodnu, jer je dominirao iznos od 29.500 dinara po grlu.

Cene kukuruza, pšenice i ostale stočne hrane

U period za nama zabeležen je pad cene sojine sačme u maloprodajnim objektima na teritoriji Kikinde, pa je dominirao iznos od 85 din/kg uz prosečnu ponudu i tražnju. Skuplji je bio kukuruz na pijaci u Loznici u odnosu na prethodni period. Najčešće se mogao kupiti za 25 din/kg. Na gazdinstvima u okolini ovog grada mogli su se pazariti lucerkino seno u balama po ceni od 19 din/kg, kukuruz okrunjen, prirodno sušen upakovanog u džakove po ceni od 23 din/kg, stočni ječam i pšenica u džakovima po ceni od 24 din/kg, i sojino zrno po ceni od 60 din/kg.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Rast cene pšenice u rinfuzu u odnosu na drugu sedmicu aprila evidentiran je u silosima na području Beograda, pošto se prodaja najčeće odvijala po ceni od 23.65 din/kg. U silosima na području Niša je uprkos prosečnoj ponudi bila niža prodajna cena pšenice upakovane u džakove. Dominirao je iznos od 21 din/kg.

PROČITAJTE I...  Niža cena jagnjadi i jaradi na pijaci u Vranju

Sojino zrno i kukuruz okrunjen prirodno sušen bili su skuplji u silosima na području Pančeva, jer je dominantna cena soje bila 80 din/kg, dok je kod kukuruza dominirao iznos od 23.2 din/kg. Na gazdinstvima u okolini Šapca došlo je do pada cena lucerkinog sena u balama i rasta cena kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog i pšenice upakovane u džakove, najčešće od 50 kilograma. Kupci su za lucerku trebali da izdvoje 20 din/kg, kukuruz najčešće 24 din/kg, a za pšenicu 25 din/kg.

Talisman Skaut Galenika Fitofarmacija 1120x85

Izvor: STIPS

Prethodni tekstLoše vreme usporilo vegetaciju povrća
Sledeći tekstOprez – detektovane su grinje u zasadima malina

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime