Održano savetovanje povrtara

0
35

Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu održano  je savetovanje povrtara. Kao i svake godine teme predavanja stručnjaka iz raznih oblasti bile su vezane za probleme uočene u prethodnoj sezoni, kako bi se izbegle eventualne greške i predupredili potencijalni problemi.

Adama Maganic 1120x180

Prošla sezona je bila dobra za povrtare, kaže Dragan Božović povrtar iz Banatskog Brestovca. Cene luka i krompira su bile dovoljne za ostvarenje profita. Ove sezone su mnogi već posejali semena paprike, paradajza i sada koriste zimu da što pre iznedre  kvalitetan rasad.

Jedan od organizatora i glavni pokretač Savetovanja povrtara je prof dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog Fakulteta u Novom Sadu. Njegov je savet, da bi se četvoročlana porodica izdržavala od gajenja povrća je da povrće gaji na površini od 2 – 5 hektara u polju. „Ako imate manje površine potrebno je da gajite 15 – 20 vrsta povrća kako biste “pokrili” celu sezonu i imali stalan prihod od prodaje“ , kaže on.

Paradajz 1120x180

Prisutni povrtari iz cele zemlje najviše su bili zainteresovani za teme  inovacije u proizvodnji kao i izdrživosti u narednom periodu.

Na jednom  od najznačajnijih skupova u Regionu, pod nazivom ”Savremena proizvodnja povrća“ koje organizuju Vojvođansko društvo povrtara, Odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti govorilo se i  o primeni poljoprivrednih dronova u povrtarstvu.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Takođe, obradila se i tema uticaja fitohormona i odgovoru povrtarskih vrsta na abiotički stres, kao i o konceptu napredne integralne i biološke zaštite povrća. Učešće su uzela mnogobrojna povrtarska  udruženja, zadruge ali i profesionalni proizvođači.

Savete profesora Ilina možete čuti direktno u video prilogu na početku teksta.

Krompir 1120x180
Prethodni tekstRobne rezerve: Razmena NPK đubriva za merkantilnu pšenicu i kukuruz
Sledeći tekstKoju sortu JABUKE odabrati za organski uzgoj

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime