Na Staroj planini otkrivena nova vrsta biljke

0
1898
Agrosaveti - Ephedra distachya 01

Tokom florističkih istraživanja na području istočne Srbije od strane botaničara Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, otkrivena je nova vrsta biljke za floru Srbije – patuljasta efedra (Ephedra distachya L.).

Spyrale Adama 1120x1080

Kako se navodi u saopštenju Prirodnjačkog muzeja, efedru je sasvim slučajno, tokom prošlogodišnje florističke ekskurzije, pronašao dr Marjan Niketić, muzejski savetnik i ugledni srpski botaničar, u podnožju Stare planine u okolini Knjaževca, na zaštićenom području Parka prirode. Svoje otkriće nedavno je publikovao u naučnom časopisu Botanica Serbica.

Patuljasta efedra slučajno je otkrivena na svom prirodnom staništu, u maloj populaciji, na obroncima Stare planine u blizini Knjaževca. Na površini manjoj od 200 metara kvadratnih konstatovano je jedva sedamdeset jedinki. Pripadnici grupe ovih biljaka su relikti i procenjuje se da su starosti od oko 250 miliona godinašto znači da su preci ovih biljaka nastali pre dinosaurusa, četinara i biljaka cvetnica. U narodu ih zovu vilina brada, metlina, kositernica ili vlasac, a zajednički latinski naziv im je Ephedra L. Ovo ime je poznato i po lekovitom alkaloidu efedrinu koji se nekada iz njih dobijao, a danas se proizvodi sintetičkim putem“objašnjavaju iz Prirodnjačkog muzeja.

LIBRETO 1120x180

Iako je odavno poznato da su efedre rasprostranjene u toplijim i suvljim delovima Balkanskog poluostrva, pa i u susednim zemljama, za postojanje predstavnika ovog roda u flori Srbije nije bilo ni nagoveštaja.

PROČITAJTE I...  Povratak beloglavog supa na Staru planinu

Patuljasta efedra, kako navode, ima status retke i ugrožene vrste. Na osnovu IUCN kriterijuma (IUCN – The International Union for Conservation of Nature) populacija efedre u Srbiji procenjena je kao krajnje ugrožena.

Značajan faktor ugrožavanja je i zarastanje staništa, a potencijalno može biti i sakupljanje. U cilju očuvanja ove vrste i njenog staništa, u saradnji sa nadležnim institucijama, uskoro će biti preduzete i konkretne mere zaštite“dodaje se u saopštenju Prirodnjačkog muzeja.

Izvor: Agronews, Danas

Prethodni tekstPegavost lista šećerne repe
Sledeći tekstUzgoj safolk ovaca u Žablju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime