Aleksić: Poljoprivrednici iz cele Srbije traktorima da dođu u Beograd

0
188
traktor
Foto: Pixabay

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da bi poljoprivrednici iz cele Srbije trebalo da traktorima dođu u Beograd i nezadovoljstvo zbog katastrofalne situacije u poljoprivredi iskažu ispred Vlade Srbije i zgrade predsedništva, jer se tu donose odluke zbog kojih su „prinuđeni da bacaju plodove svog teškog rada“.

Web baner OSR Vertigo 1120x180 V01

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović neprekidno lažu srpske seljake, kojima predlažem da ne dele i ne bacaju paradajz u Leskovcu, nego u centru Beograda. Ako poljoprivrednici mogu da protestuju u centrima glavnih gradova Francuske, Španije i Holandije, zato bismo mi ćutali? Da li je njima teže nego nama“, upitao je Aleksić.

Aleksić je upozorio da je poljoprivreda u Srbiji „pred kolapsom“ i da sledi velika kriza čiji će uzrok biti potpuno odsustvo bilo kakve strategije Ministarstva poljoprivrede, Nedimovića i Vlade Srbije.

DIler 1120x180

„Očigledan dokaz da se sistem potpuno raspao je to što Ministarstvo poljoprivrede ove godine prvi put u poslednjih 10 godina nije raspisalo javni poziv za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Podrška države je iz godine u godinu sve manja, što pokazuje višegodišnje kašnjenje isplata subvencija, pa danas ima više od 6.000 odobrenih a neisplaćenih zahteva po osnovu subvencija i podsticaja iz ranijih godina“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da poljoprivreda zaslužuje daleko veću podršku iz budžeta od drugih grana privrede, pošto u toj oblasti radi ubedljivo najviše ljudi, odnosno više od milion i po građana Srbije, i dodao da poljoprivreda učestvuje sa oko 50 odsto u rastu ili padu bruto društvenog proizvoda (BDP).

Aktuelno 1120x185

Aleksić je dodao da je slična situacija i sa drugim poljoprivrednim proizvodima za koje poljoprivrednici mogu da računaju da će naplatiti svoj trud i rad samo ako bude nestašice na tržištu Srbije ili ako u drugim državama budu slabiji rod i kvalitet usled nepovoljnih klimatskih uslova.

„Narodna stranka zahteva uvođenje kriznog budžeta za obezbeđivanje zaštitnih cena poljoprivrednih proizvoda usled poremećaja na tržištu“, istakao je Aleksić.

Vertigo Spyrale 1120x1080

Aleksić je rekao da Nedimoviću, međutim, nisu bitni proizvođači paradajza iz Leskovca i ostali poljoprivrednici Srbije, nego mu je „najbitniji njegov partijski kolega Marijan Rističević, za čije udruženje uvek ima novca iz budžeta“.

„Tako su nedavno udruženja koja se dovode u vezu sa Rističevićem dobila od Ministarstva poljoprivrede 1,65 miliona dinara i to za projekte ‘Podsticajima do unapređenja’ i ‘Škola za unapređenje digitalne pismenosti žena iz ruralnih oblasti’“, naveo je Aleksić.

Timac AGRO Tečna đubriva

Izvor: Beta 

Prethodni tekstDržava platila 12 miliona dinara elaborate o vinogradarstvu sa informacijama sa Vikipedije
Sledeći tekstKompostni čaj: Odlična prirodna prihrana koja podstiče zdrav rast biljaka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime